U podnožju Jastrepca u toku zavrsni radovi na novoj skoli!

Dok se zbog malog broja đaka škole u srpskim selima zatvaraju, Grad Kruševac planski je krenuo u rekonstrukciju i izgradnju četvorogodišnjih škola. Tako će se uskoro u novu zgradu useliti šest učenika područnog odeljenja Osnovne Škole „Vladislav Savić Jan“ u selu Bovan, u podnožju Jastrepca.


Školsko zvono kojim svakog dana desetogodišnji Filip, najstariji učenik škole u Bovnu oglašava početak časa uskoro će biti odloženo u orman uspomena, kao i mnoga učila iz stare škole.

Dok se nov objekat potpuno ne opremi u ruiniranoj školskoj zgradi uči petoro osnovaca i jedan pretškolac, odnosno pet dečaka i jedna devojčica.

„Meni je grozno da budem sama zato što dečaci uopšte ne slušaju devojčice. Ne znam zbog čega“, kaže Milena Milutinović, učenica drugog razreda.

Stevanu iz predškolskog dozvoljeno je da se igra, mada stidljivo kaže da je mnogo toga naučio.

„Naučio sam na primer da napišem koliko deda ima godina“, kaže Stevan Petronijević.

Iako se tako čini, nastava nije jednostavna. Učiteljica uporedo predaje četiri programa, tabla je izdeljena, a prilikom prozivke dešava se da ustanu dva učenika.

„Samo tri imena su u opticaju među dečacima. To su Stevan, Filip i Luka. Učenici su bliski jedni drugima, komšije su, a neki čak i u rodbinskim vezama“, kaže Ksenija Aleksić, učiteljica.

Svi nestrpljivo odbrojavaju dane do preseljenja.

„Škola se raspala, tako da mogu da je čistim ceo dan, ali ništa se ne vidi. Tako da se radujem novoj školi“, kaže Lazarka Mihajlović, čistačica.

Pre osam decenija škola u Bovnu imala je 127 đaka, a krajem devedesetih dvadeset. Među 170 stanovnika ima dosta momaka pa se očekuje i podmladak.

„Ovo je na neki način i podsticaj rađanju dece odnosno borbi protiv bele kuge“, kaže Milan Đokić, načelnik škoske Uprave za Rasinski Okrug.

Ministar prosvete Vlade Srbije Žarko Obradović kaže da su planirali zajedno sa Svetskom bankom i kompanijom „Novosti“ da opreme oko 800 objekata.

„Nekoliko desetina škola nema čak ni toalete, a u ostalim su uslovi takvi da ne zadovoljavaju osnovne standarde koji su potrebni deci za obrazovanje“, dodaje ministar prosvete.

Za novu školu u Bovnu koju je obišao i ministar Obradović iz gradskog budžeta izdvojeno je nešto više od pet miliona dinara.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply