U osnovnim šklama u planu otvaranje sekcija iz astronomije, zainteresovanost dece velika

TELESKOPI ZA SVE ŠKOLE: U klupama uče o astronomiji

ТЕЛЕСКОПИ ЗА СВЕ ШКОЛЕ: У клупама уче о астрономији

Foto: Eureka

U OSNOVNIM školama u Kruševcu uskoro bi trebalo da počne masovno otvaranje sekcija iz astronomije, budući da se među đacima primećuje sve veće interesovanje za ovu naučnu oblast.

Predstavnici Astronomskog udruženja “Eureka” ove nedelje su u Centru za stručno usavršavanje imali sastanak sa direktorima kruševačkih škola, kako bi predstavili projekat čiji je cilj da osim dragocenih lekcija učenicima, školama obezbedi svu potrebnu astronomsku opremu.-U okviru astronomske opreme, pored teleskopa, planirano je da sve škole dobiju posebne setove sa optičkom opremom,dvogledom i mikroskopom-napominje Zoran Tomićjedna od osnivača AU “Eureka”.- Rad astronomskih sekcija trebalo bi da počne pod okriljem sekcija iz geografije i fizike,dok bi u dogledno vreme došlo do formiranja astornskih sekcija. Astronomija je idealna za upoznavanje đaka sa naukom, a sa naša strane, škole će dobiti podršku za realizaciju samog programa.

Foto: Eureka

Već 26.septembra, AU “Eureka” organizuje Međunarodno posmatranje Meseca sa Bagdale,a za sve one koji bi da se priključe ovoj akciji, ali bez odlaska na lice mesta,to će biti moguće putem “Jutjub” kanala “Eureka kutak”.Formiranje astronomskih sekcija u kruševačkim školama je projekat koji finansira grad Kruševac kroz Lokalni akcioni plan za mlade.

Foto: Eureka

AU “Eureka” je aktivno od 2010.godine i do sada su organizovali brojna predavanja u školama. Učestvovali su u više domaćih i međunarodnih projekata.Javna posmatranja nebeskih tela po gradu praktično su redovna, a tokom pandemije KOVID-19 organizovali su i onlajn seminare i kamp.

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/srbija/vesti/919958/teleskopi-sve-skole-klupama-uce-astronomiji

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply