U Kruševcu uhapšen komandant Četničkog pokreta zbog slanja srpskih dobrovoljaca u Ukrajinu

Bratislav Živković, koji je javnosti poznat kao komandant Četničkog pokreta u Srbiji, uhapšen je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu zbog sumnje da je organizovao učešće srpskih državljana u ratu u inostranstvu.

RSE: Bratislav Živković

Foto: RSE / Bratislav Živković

Živkoviću je određeno zadržavanje do 48 časova i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, potvrđeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Radio Slobodna Evropa (RSE) je ranije preneo da Generalno tužilaštvo Ukrajine vodi istragu protiv Živkovića i još petorice državljana Srbije zbog sumnje da su se u oblastima Donjeck i Luganjsk borili na strani proruskih separatista kao deo ekstremne desničarske organizacije „Unite Continentale“.

Izmenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprećena je kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina. Ako pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina a za organizovanje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprećena je kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina.

Do sada je Viši sud u Beogradu doneo 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su učestvovali u ratu u Ukrajini, od kojih je 26 pravosnažnih na osnovu priznanja krivice i nagodbe s Tužilaštvom. Protiv četiri učesnika izrečene su zatvorske kazne, dok je ostalima izrečena uslovna kazna.

Odlaskom srpskih dobrovoljaca na ratišta u Ukrajini i Siriji Insajder se bavio u emisiji „Braća po veri“. Dok su jedni odlazili tajno u Siriju, oni koji su išli da ratuju u Ukrajinu na strani proruskih snaga time su se hvalili javno po medijima a njihove akcije prenošene su u Srbiji uz informacije o odlikovanjima koje su tamo dobili.

I jedni i drugi tvrdili su da u rat odlaze zbog potrebe da zaštite svoju braću po veri.

Insajder.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply