U Krusevcu sve vise monstruoznih i teskih zlocina!

Stručnjaci upozoravaju: U Rasinskom okrugu zločini iz godine u godinu sve monstruozniji. Umesto da nasilje iskorenjujemo, ono se, nažalost, ukorenjuje.

U Rasinskom okrugu prethodne godine zabeleženo je mnogo više surovih zločina sa smrtnim ishodom nego ranije. Tako je u 2011. bilo tri ubistva, a samo u prvih 11 meseci 2012. godine – pet. A prošlog decembra i ovog januara – čak četiri! Nož, keser, motika, lopata, samo su neka od oružja u slučajevima ubistva najčešće sa motivima neraščišćenih porodičnih i emotivnih odnosa.

Krvava 2012. godina „otpočela“ je u martu ubistvom penzionera Milana Ramića (73), koga je ravno 32 puta izbola G. M. (16) u Staroj čaršiji. Devojčica se bavila prostitucijom i sama je bila žrtva porodičnog nasilja.

U junu u selu Stragari kod Trstenika, Rade Stamenković ubio je oca Živorada iz puške, a saznanja policija govore da su posredi neraščišćeni porodični odnosi.

Samo dve nedelje kasnije, u selu Veliko Golovode kod Kruševca S. D. (46) iz ovog sela preminuo je dva dana posle tuče od posledica batina koje je dobio drškom od lopate od T. D. (39) iz Kobilja. Narednog meseca, ponovo

oceubistvo: sin Bojan keserom je ubio oca Milivoja Đorđevića u selu Vratari kod Kruševca, posle rasprave zbog traktora! U septembru, novi šok: masakr u Fabrici IMK „14.oktobar“ – radnicu Vesnu Rakić (49), majku dvoje dece, ubio je kolega Dragan Blagojević (59).

– Ispostavilo se da se najstrašnije stvari odigravaju u porodici, gde bi trebalo da budemo najzaštićeniji – kaze psiholog Dobrivoje Mladenović.

– Nismo iznenađeni ni brojem ubistava, niti načinom na koji su počinjene.

Ubijalo se, očigledno, onim što je prvo bilo pri ruci, a kada govorimo o socijalnim slučajevima, ili zločinima među siromašnijim slojevima društva, kod njih se neretko reaguje nagonski.

Krajem decembra, penzionerka Mirjana Jovanović (68) pronađena je mrtva u svom stanu, za ubicom se još traga. Dvostruko ubistvo samohrane majke Danijele Milićević (42) i njene ćerke M. M.(6) 9. januara potreslo je grad. Sa dva hica iz pištolja, u njih je pucao osumnjičeni Radoslav Marinković, poznati uzgajivač koza.

Dva dana kasnije, Vladica Ilić (35) ubio je Miodraga Gulanovića (42) i pritom žrtvu izudarao staklenom flašom.

– Suočavamo se i sa problemom da žrtve dugogodišnjeg nasilja ne znaju kome da se obrate, a neretko misle da „niko ne treba da se meša u njihove stvari“ – predočava Marijana Marijanović, socijalni radnik i porodični terapeut Savetovališta za brak i porodicu Centra za socijalni rad.

– S druge strane, radili smo uglavnom sa žrtvama nasilja, a od februara počinjemo i sa počioniocima, recimo, partnerskog nasilja, što će dati više rezultata. Loši oblici ponašanja nisu se dovoljno ravnopravno sankcionisali, pa se otuda umesto da iskorenjujemo nasilje, to nasilje – ukorenjuje.

ODMALENA

I medju maloletnicima, kada je možda i najidealnije da se reaguje preventivno, takođe ima nasilja. Nedavno istraživanje u četiri osnovne škole u Kruševcu ukazuje da je 95,6 odsto osnovaca bilo izloženo nekom obliku vršnjačkog nasilja. Nasilje je uobičajeno ponašanje među osnovcima, koji vređaju, ismevaju, šire laži o drugima, udaraju, šutiraju.

PORODICA

Strucnjaci navode i da su aktualni porast i vrsta zločina odraz vremena i uticaja medija. U prvih šest meseci prošle godine, 188 porodica se javilo sa nekim problemom Savetovalištu, ali to je, kako navode daleko od stvarnih potreba. U školi se slabo uči o porodici, kako da se bude dobar roditelj i partner.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply