U Kruševcu otkriven spomenik kneginji Milici nedaleko od arheološkog parka Lazarev grad

Povodom Vidovdana, koji Kruševac obeležava kao Dan grada, gradonačelnica Jasmina Palurović otkrila je spomenik kneginji Milici, postavljen na Trgu Despota Stefana, nedaleko od arheološkog parka Lazarev grad.

U KRUŠEVCU OBELEŽENO 629 GODINA OD KOSOVSKOG BOJA

„Kruševac i Srbija imaju čast i obavezu da podsećaju na Vidovdan, dan koji je duboko urezan u pamćenje i svest čitavog srpskog naroda. Stotinak metara odavde krojila se sudbina srpskog naroda i trasirale istorijske smernice“, kazala je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

Napomenula je da mi danas kneginju Milicu „vidimo kao našu sugrađanku, vladarku, sveticu, kao majku Srbije“, te da je sada otkrivanjem spomenika, koji je u neposrednoj blizini spomeniku Lazaru, „naš carski grad potpun i ceo“.

Spomenik je osveštao poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, koji je kazao da je kneginja Milica, koja je imala osmoro dece, „svojim divnim majčinskim primerom pokazala našem rodu, našim majkama, kako je časno i veliko biti majka“ i da je to primer „majkama da rađaju, kada nas je sve manje da popunimo prostore srpske“.

Spomenik je delo akademskog vajara Zorana Ivanovića, skulptura je urađena u bronzi, a sa postamentom spomenik je visok šest metara.

Odluku o postavljanju Spomenika kneginji Milica donela je Skupština Grada Kruševca, na inicijativu lokalnog Kluba privrednika, koji su i finansirali podizanje spomenika.

U 19 časova je svečana sednica Skupštine Grada na kojoj će najzaslužnijim pojednicima i organizacijama biti uručena Vidovdanska nagrada, povelje i plakete, najviša priznanja koja Kruševac dodeljuje povodom svog Dana.

Skupština Grada odlučila je da Vidovdansku nagradu ove godine posthumno dodeli Dragom Nestoroviću za izuzetan doprinos ukupnom razvoju lokalne samouprave.

Nestorović je preminuo 21. oktobra prošle godine dok je bio na funkciji gradonačelnika Kruševca.

Na Vidovdan će biti uručene i četiri Vidovdanske plakete i 12 pohvala, kao javna priznanja za izuzetne rezultate u radu i stvaralaštvu u gradu Kruševcu.

Program „Vidovdan 2018“ završava se 29. juna besplatnim koncertom Zdravka Čolića na otvorenom.

Izvor: N1/Informer foto

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply