U Kruševcu nema 5G baznih stanica, niti 5G antena, niti 5G mreže

Na teritoriji gradske uprave grada Kruševca nisu izgrađene odnosno postavljene bazne stanice sa 5G mrežom – odgovor je koji je portal Kruševacgrad dobio od Biljane Stanković, gradske inspektorke za zaštitu životne sredine.


Informacije da se na jednoj od Telenorovih baznih stanica u naselju Pejton obavljaju radovi, te da se podiže znatno viši antenski stub uznemirili su građane koji su ovoj redakciji poslali fotografije radova u strahu da se možda ne radi o postavljanju bazne stanice za 5G mrežu.

Istovremeno, građane je dodatno uplašio snimak koji se viralno proširio društvenim mrežama, a na kome se tvrdi da je u Kruševcu postavljen sistem 5G baznih stanica šro je uzrokovalo uginuće vrabaca u njihovoj blizini.

O čemu se tačno radi, da li u Kruševcu postoje bazne stanice pete generacije i kako je došlo do stradanja vrabaca, Kruševacgrad je pitao nadležne u Gradskoj upravi kao i rukovodstvo kompanije Telenor.

– Na teritoriji našeg grada nisu izgrađene, odnosno postavljene bazne stanice sa 5G mrežom – decidna je inspektorka za zaštitu životne sredine Biljana Stanković. Ona je u odgovorima za Kruševacgrad detaljno opisala i složenu proceduru za realizaciju bilo kog projekta  izgradnje, postavljanja, rekonstrukcije i upotrebe izvora nejonizujućeg zračenja među koje spadaju i bazne stanice mobilne telefonije.

Procedura, između ostalog, podrazumeva i obavezno učešće gradskog organa za zaštitu životne sredine koji donosi rešenje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, daje saglasnost na Studiju procene, a pre izdavanja dozvole za početak rada ili upotrebne dozvole vrši se prvo isptivanje, odnosno merenje nivoa elektromagnetnog polja, i tek nakon toga investitor podnosi zahtev Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) za izdavanje dozvole za korišćenje radio frekvencija.

Prema rečima Biljane Stanković, nijedna takva dozvola nije izdata ne samo za Kruševac već ni za celu Srbiju, tako da Srbija u ovom trenutku nema bazne stanice 5G mreže mobilne telefonije.

Trenutno u Srbiji postoji  postavljena samo jedna 5G antena i to u Beogradu, na Zvezdari, ali koja nije u funkciji. Namontirana je isključivo za svrhu testiranja, kada je i radila, tako da je svaka priča o 5G mreži u Srbiji samo terosija zavere i ništa više od toga.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Kruševacgrad.

Izvor: Pressek.rs

Link: https://www.pressek.rs/srbija/u-krusevcu-nema-petge-baznih-stanica/

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply