KRUŠEVAC-POSLE dva kruga testiranja zaposlenih i korisnika u Gerontološkom centru Kruševac, KOVID-19 potvrđen je do sada u 45 slučajeva, saznaju “Novosti”. U odgovoru dostavljenom iz ove ustanove socijalne zaštite gde se na smeštaju nalazi 185 korisnika, navodi se da je prvi krug testiranja na korona virus krenuo 15.aprila, kao i da je tada utvrđeno prisustvo virusa kod 24 korisnika i 13 zaposlenih.

U međuvremenu je otpušteno kući 8 zaposlenih posle negativnih nalaza uzetih u Hali sportova Kruševac, dok je 4 korisnika vraćeno u Ustanovu iz Kovid bolnica u kojim su bili smešteni. Posle prvog kruga testiranja korisnici su bili smešteni u Kovid bolnice, a zaposleni u Halu sportova.

– Dana 28. i 29. aprila krenuo je drugi krug testiranja zaposlenih i korisnika-navodi se u odgovoru “Novostima”.

– Od 100 testiranih korisnika, pozitivno je 5 i od testiranih radnika pozitivno je 3. Korisnici su u kovid bolnicama, a zaposleni u Hali sportova i na Infektivnom odeljenju bolnice u Kruševcu. Nemamo korisnike i zaposlene na respiratorima.

U odgovoru se naznačava i da su stabilnog opšteg stanja i da se do kraja nedelje očekuje njihov povratak u Ustanovu po dobijanju negativnih nalaza na virus Kovid-19, a navodi se i da su najbliži srodnici, staratelji i organi starateljstva redovno obaveštavani o stanju korisnika.

Kako su “Novosti” ranije objavile, Štab za vanredne situacije grada Kruševca potvrdio je prisustvo korona-virusa u GC pre dve nedelje.M inistarstvo rada je ranije ocenilo da su u ustanovi ispoštovane sve preporuke Ministarstva zdravlja, resornog ministarstva,ZZJZ Kruševac, a kako je predočeno u ustanovi, među više realizovanih mera su bile i zabranjene posete od 10. marta, nošenje zaštitne opreme, maske i rukavice od 11. marta, redovna dezinfekcija, postavljanje dezobarijera. Vojska već duže od mesec dana obezbeđuje objekat GC.

U TRSTENIKU ZARAŽENO DETE OD 7 GODINA

KAKO saznaju “Novosti”, danas je obavljen transport sedmogodišnjeg deteta iz Trstenika u Kruševac, kod koga je potvrđen KOVID-19, a čija je majka već bila pozitivna na virus. Ovo je peti slučaj korona-virusa u ovoj opštini. Prema poslednjim podacima ZZJZ, KOVID-19 potvrđen je u 312 slučaja, od čega u Kruševcu – 214 sl. U Aleksandrovcu je registrovano 28, u Varvarinu -26, Ćićevcu 9 i u Brusu-3 slučaja. Na Infektivnom odeljenju trenutno je 24 pozitivnih pacijenata, a u privremenoj KOVID bolnici u Hali sportova-33. Ukupno je izlečeno 138 osoba, a preminulo je 28 lica.

KOVID U USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE

KOVID-19 do sada je, prema informacijama Ministartva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, utvrđen u 35 ustanova socijalne zaštite u Srbiji i to kod 563 korisnika i 113 zaposlenih. Izlečeno je 119 korisnika i 67 zaposlenih u ustanovama o kojima je reč.

Izvor: Srbijadanas.com/ Foto: Novosti.rs

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/u-trsteniku-zarazeno-sedmogodisnje-dete-u-gerontoloskom-centru-45-pozitivnih-medu-kojima-je-13-2020-05-01

Link: https://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:862464-U-krusevackom-gerontoloskom-centru-45-pozitivnih-u-Trsteniku-zarazeno-7-godisnje-dete