U Kruševcu održan četvrti vašar umetnosti

Foto S.Babović

I Čarapani imaju svoj Monmartr – U centru Kruševca, na Veliku Gospojinu, održan četvrti vašar umetnosti, koji prerasta u tradiciju i atrakciju grada. Iz godine u godinu sve više učesnika i posetilaca

 Foto S.Babović

Možda nikada ne biste saznali kakve sve neobične umetnike ima Kruševac da nije Vašara umetnosti koji se četvrti put održava u „sakrivenom“ sokačetu Zakićeve ulice u centru grada. U ponudi: galete, vezeni broševi, unikatne minđuše i ulja na platnu. Slikari muralima oplemenjuju arhitekturu uske ulice.

 

– Prošle godine sam radio Crkvu Lazaricu, a sada – pravu moravsku kuću, da je otrgnem od zaborava i pokažem mlađima gde su im preci živeli – kaže naš poznati naivac Zoran Anđelković Kec, dok oslikava drvene ograde na zidu. – Pravo je uživanje da se nakratko izađe iz ateljea i stvara pred posetiocima.

A oni su bili tu od ranih jutarnjih sati.

– Čuvajući svoje troje dece kod kuće, našla sam zanimaciju preko interneta, a onda je hobi postao posao – priča Vesna Isailović. – Počela sam sa dekupažom, a sada radim originalne minđuše, narukvice, ogrlice, broševe.

Većina učesnika Vašara nije se školovala za kreativno zanimanje, ali se dar, ipak, pokazao u životu. Penzionerka Slavica Obradović veruje da nikada nije kasno.

– Klica umetnosti pojavila se u detinjstvu, ali sam tek pre 10 do 15 godina počela da više vezem, najpre sam radila obeleživače za knjige – priča nam Slavica, koja je inženjer poljoprivrede. – Onda sam u Topoli nagrađena 2007. godine, kao autor najboljeg suvenira. Priznanje me je motivisalo i sada vezem etno-ukrase, vrećice, magnete.

Olivera Stanojević Vasilev je proizvođač ručno rađenih sapuna bez aditiva, koji se zbog lepote i kvaliteta mogu naći i u suvenirnici Turističke organizacije Kruševca.

– Najpre sam tri godine pohađala Školu sapuna u Beogradu, a onda nakon godinu dana testiranja, rešila i da ih radim u manjim serijama – kaže Olivera. – Posebno sam ponosna na ukrašavanje „dvorskog sapuna cara Lazara“, koji ima „uklesanu“ rozetu Crkve Lazarice.

Da Umetničko sokače postaje kruševački Monmartr veruje i učiteljica Snežana Milovanović, koja izlaže u Galeriji „Plavo i zlatno“ Dušanke Milosavljević. Ova galerija zajedno sa Turističkom organizacijom i u saradnji sa školama „Jovan Popović“ i „Dragomir Marković“ potpisuje smotru.

– Ljudi su željni umetnosti i da je pogledaju i da se sa njom bave – kaže Snežana Milovanović.

 

OD LUTKE DO KOLAČA

U VAŠARSKOJ ponudi našle su se i krpene igračke, lutke, princes-krofne, kecelje i čaša limunade koja se prodavala za 30 dinara. Vašaru su se priključile i obližnje picerije i kafići.

 

Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply