U Kruševcu najfleksibilniji uslovi za finansiranje vantelesne oplodnje

dr Aca Ćirković

U Kruševcu još lakše do beba – Lokalna samouprava pod Bagdalom prednjači u podršci projektima za povećanje nataliteta. Produžili republičku granicu za vantelesnu oplodnju i podržavaju donacije jajne ćelije

 dr Aca Ćirković

dr Aca Ćirković

TOKOM prvih šest meseci ove godine, novoformiranoj Ambulanti za sterilitet pri Ginekološko-akušerskom odeljenju u Kruševcu se javilo 100 bračnih parova koji su imali problem sa začećem. Jer, ovdašnji ljudi se na formiranje porodice sve češće odlučuju posle 35. godine života, kada su mogućnosti za spontačno začeće značajno umanjene.

– Od 50 parova koji su ove godine upućeni na postupak vantelesne oplodnje, tridesetak ih je iz Nacionalnog programa, dok je lane 15 parova iskoristilo stimulaciju iz Gradskog fonda – kaže dr Aca Ćirković, specijalista ginekologije i magistar čija su uža specijalnost fertilitet i sterilitet.

Procenjuje se, inače, da je u Srbiji neplodno 15 do 17 partnera, ali preciznijih epedemioloških podataka – osim za Beograd i Novi Sad – nema. Uvidom u bolničke protokole svuda je evidentiran negativan trend rasta ovog zdravstvenog problema.

– Veoma je važno rano započeti ispitivanja steriliteta, jer nisu svi parovi kandidati za vantelesnu oplodnju, odnosno najcrnja procena je da dve trećine njih treba lečiti tom metodom – kaže dr Ćirković, objašnjavajući da je u Kruševcu moguće analizirati hormonski status i prohodnost jajovoda, te obaviti kompletnu, složeniju dijagnostiku za oba partnera.

Kada je potrebno, saznajemo, radi se i stimulacija ovulacije, uz lečenje funkcionalnih uslova neplodnosti.

U svakom slučaju, u Ambulanti za sterilitet – gde planiraju uvođenje jednodnevne dijagnostike bračne neplodnosti – obrađuju se i pripremaju parovi za postupak vantelesne oplodnje, a prati se i potonja trudnoća. Naravno, uspostavljena je i saradnja sa inostranim klinikama.

Ipak, od 20 medicinskih centara u zemlji – među kojima je pet državnih – gde se obavlja veštačko začeće, pacijenti iz Rasinskog okruga se najčešće odlučuju za lečenje u Novom Sadu, te Nišu i Beogradu. Istovremeno, od svih onih koji se odluče za inostranstvo, čak 90 odsto pacijenata izabere češku kliniku „Pronatal“.

Treba istaći i činjenicu da lokalna samouprava pod Bagdalom ima znatno fleksibilnije kriterijume za finansiranje vantelesne oplodnje. Dok je starosna granica na republičkom nivou 40 godina, dotle Kruševljanke i do 50 godina mogu da konkurišu za sredstva. Pri tome, ovdašnji Budžetski fond za populacionu politiku pomaže i vantelesnu oplodnju metodama koje nisu zaživele u Srbiji, poput donacije jajne ćelije…

– Vremenom smo revidirali Pravilnik o kriterijumima za dodelu pomoći, jer se dešavalo da par uspešno završi postupak, a da je sve sam platio. Zato smo uveli mogućnost da, najkasnije šest meseci posle postupka, apliciraju za sredstva. Jer, cilj nam je da na svaki način pospešujemo rađanje beba u Kruševcu – ističe Ivan Mijailović, predsednik Fonda, napominjući da je u ovoj godini za vantelesnu oplodnju opredeljeno milion i po dinara.

Od početka 2016. sedam parova je iskoristilo tu mogućnost, odnosno svako je dobio po 100.000 dinara. Javni poziv se raspisuje na početku godine i traje do utroška sredstava.

 

STRUČNI SAVET

– NAŽALOST, sve je manji broj bračnih ili vanbračnih partnera od 25 do 30 godina koji su u stabilnoj vezi, a da žele potomstvo – upozorava dr Ćirković. – Svaka žena do 35 godina, ukoliko posle godinu dana redovnih seksualnih odnosa (tri do četiri puta sedmično) bez kontraceptivnih sredstava ne zatrudni spontano, trebalo bi da se obrati Ambulanti za sterilitet. Isto važi i za žene starije od 35 godina, s tim što je period čekanja na to da priroda sama učini svoje dvostruko kraći.

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:618936-U-Krusevcu-jos-lakse-do-beba

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply