U Kruševcu, mrtvom gradu, ne postoje aktivnosti u koje bi se uključila deca i odrasli!

Za razliku od Beograda, Pirota i mnogih drugih gradova u Srbiji koji za školarce na raspustu organizuju brojne besplatene kreativne radionice, sportske i kulturne sadržaje, Kruševac se ovoga leta time ne može pohvaliti. Više nego skromnom ponudom nezadovoljni su i deca i roditelji.

 

Kraj računara, TV-a ili na bazenu. Tako većina mladih Kruševljana provodi raspust. Kada bi imali mogućnosti za to rado bi se oprobali i u drugim aktivnostima od fudbala, košarke, glume,  do ronjenja i plivanja.

Može, ali ne za džabe. Treninzi u proseku koštaju oko 1.500  mesečno, a povlašćeni ulaz na bazen više nemaju ni vukovci. Uz kupljenu kartu od 150 dinara, kažu, obuka neplivača i korektivno plivanje su besplatni, ali to se ne reklamira, pa polaznika nema.

„Postoje profesori fizičkog koji vode te škole. Obuka neplivača traje 20 časova. Sva deca koja imaju problema u razvoju, pre svega kičmenog stuba, a koja se budu prijavila na portirnici zatvorenih bazena ili kod rukovodioca plivališta na otvorenim bazenima,  biće uključena u te programe. Bazeni rade svakog dana od 10 do 19 časova. Za najvrednije posetioce, po otvaranju, kraj bazena organizujemo i 45 minuta jutarnjeg razgibavanja“, kaže direktor Sportskog centra Kruševac Dragan Lazić.

Osim dvonedeljnog kampa sportova koji je pohađalo stotinak kruševačkih osnovaca, ulične košarke i turnira u fudbalu, rukometu, badmintonu i odbojci na pesku koje će narednog meseca organizovati Sportski savez, druge organizovane i besplatne sportske zabave u gradu nema. Podizanju sportskog duha na sesokom području kroz stare viteške veštine,  doprinos će dati  manifestacija „Čarapansko nadmetanje“ koja će se organizovati u četiri sela.

„Imam tri sina i za odlazak na bazen sa njima potrebno mi je u proseku 1.000 dinara za ulaznice i po jedan sladoled. Za naša primanja to je ozbiljan trošak.“, kaže Slaviša Milenković, koji smatra da je velika šteta što u gradu nema, kao ranijih godina, raznih radionica od nedelju, deset dana, gde bi mogli da se malo druže sa drugom decom tokom raspusta, a  i da nešto korisno nauče.

Da tako može, svedoče iskustva iz drugih gradova. Od prestonog Beograda do Pirota, u kojem već deset godina tokom leta bespaltne programe realizuju Sportski centar, Muzej Ponišavlja, Biblioteka i klubovi.

Pirotskim školarcima ovoga leta nudi se 60-tak radionica – od škola stripa, tkanja, crtanja i slikanja, fotografije, grnčarstva, do besplatnih škola plivanja vaterpola, odbojke, košarke, atlektike. Bez pomoći prekograničnih projekata, iz budžeta Opštine Pirot za to je izdvojeno oko dva miliona dinara.

Likovni studio, sekcije plesa, baleta i glume od kojih Kulturni centar Kruševca tokom školske godine prihoduje, preko leta ne rade. A zbog besparice, kažu u ovoj ustanovi, neće biti ni letnjeg bioskopa u Pionirskom parku, već samo komercijalnih projekcija u zatvorenoj dvorani.

„Svi znamo kakvo je stanje u budžetu. Kulturni centar, kao i sve ustanove u kulturi u gradu, piše finansijske planove. Ono što nam odobre to možemo da radimo. Kulturno leto otvorili smo predstavom „Vrati mi moju bajku“ u Dečijem centru, a nadamo se da će do kraja leta biti još neke. Nastavićemo i sa javnim iščitavanjem bajki mališanima, kao i prošle godine. Krajem jula imaćemo prvo polufinale Karaoke okršaja, a u avgustu finale, kada ćemo organizovati i igre bez granica“, kaže Rajna Aleksić, urednik Dečijeg programa Kulturnog centra Kruševac.

Koliko kruševačka gradska kasa uštedeti time što ne finansira besplatne letnje sadržaje za mlade, nismo saznali, ali izvesno je da će razonodu dece i tokom ovog raspusta osetiti roditelji.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply