U Kruševcu danas radila samo jedna škola, ostale u štrajku

Foto: Tanjug, arhiva

U Kruševcu je danas radila samo jedna osnovna škola, dok sve ostale škole nisu držale nastavu, rečeno je Beti u Uniji sindikata prosvetnih radnika u tom gradu.

Foto: Tanjug, arhiva

„Danas nastave nije bilo u svim našim članicama u Kruševcu, a to su sve osnovne i srednje škole osim jedne“, rekao je Beti član pedsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i predsednik kruševačke Unije Dobrivoje Marjanović.

U Rasinskom okrugu su, prema njegovim navodima, od ukupno 52 škole u potpunom štrajku 34, dok je nastava sa skraćenim časovima držana u 17 osnovnih i srednjih škola.

Marjanović je kazao i da je danas na adrese škola stigao dopis iz Ministarstva prosvete u kome se od direktora traži da školskim upravama, odnosno Ministarstvu dostave podatke sa imenima i prezimenima profesora koji štrajkuju.

„Takav postupak Ministarstva je korak unazad i to je vid pritiska na prosvetne radnike“, kazao je Marjanović.

Reprezentativni sindikati obrazovanja traže da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata za 10 odsto, da se utvrdi u kom periodu će biti donet zakon o platnim razredima koji bi obuhvatio ceo javni sektor, te da se izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne uvedu otvoreni konkursi za zapošljavanje.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply