U kruševačkom muzeju predstavljeno etnografsko nasleđe srba sa Kosova i Metohije

Izloženi eksponati iz fundusa Muzeja u Prištini

U kruševačkom muzeju predstavljeno etnografsko nasleđe srba sa Kosova i Metohije. Izloženi nakit i ukrasi sa nošnji koji su spaseni 1999.

 Izloženi eksponati iz fundusa Muzeja u Prištini

Izloženi eksponati iz fundusa Muzeja u Prištini

NEMA vernijeg svedočanstva o tradiciji i postojanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji od anterija i dolama, nakita i zlatoveza, dela vrednih majstora, koje su stručnjaci Muzeja u Prištini uspeli da spasu u teškim danima 1999. godine.

Izložba „Etnografsko nasleđe iz fundusa Muzeja u Prištini“, ustanove od nacionalnog značaja, u saradnji Etnografskih muzeja iz Beograda i Narodnog muzeja iz Kruševca, koji je otvorio vrata ovoj vrednoj postavci, upravo pokazuje neka od tih dragocenih svedočanstava. Postavka je publici dostupna do 19. januara.

– Izborom materijala želimo da ukažemo na izrazito razvijen dar i maštovitost narodnog stvaraoca s plodnog kosovsko-metohijskog tla, da svoju odeću oblikuje s mnogo likovne izražajnosti, ljubavi i pažnje – napominje autorka postavke Mina Darmanović.

Raskoš srpskih narodnih nošnji iz seoskih i gradskih sredina vidi se na svakoj od fotografija. Crvena boja, kao boja božura, preovlađuje na većini unikatnih haljetaka, a geometrijski i biljni motivi karakteristični su za raznoversne terzijske rukotvorine, od jeleka, mintana, libada, fermena do dolama.

Kujundžije su, s druge strane, obogatile baštinu nakita. U radionicama u Prizrenu, Peći, Prištini, Janjevu nastajali su ukrasi koji su isticali suptilnost žena i moć muškaraca u patrijarhalnom društvu. Jednako ostavlja utisak i trud stručnjaka.

– Izložbom želimo da predstavimo deo nasleđa koji se čuva u muzeju u vanrednim okolnostima, posle prisilnog napuštanja matične zgrade u Prištini, avgusta 1999. – ističe Branimir V. Jokić, direktor Muzeja u Prištini.

SVEDOČANSTVA U KNjIGAMA

Na otvaranju izložbe „Etnografsko nasleđe iz fundusa Muzeja u Prištini“ predstavljene su knjige dr Mirjane Menković, direktorke beogradskog Etnografskog muzeja, „Građanska nošnja Srba u Prizrenu u 19. i u prvoj polovini 20.veka“, „Etnografsko nasleđe KiM“ Mine Darmanović, muzejskog savetnika – etnologa, dok je o knjizi „Martovski pogrom 2004-2014 – deset godina kasnije“ govorio Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu.

Vesti iz Rubrik

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply