U gradsku Toplanu stigao remontovan kotao, koji će obezbediti stabilnije grejanje u narednih 15 godina (FOTO/VIDEO)

Pogledajte kako grdosija stiže u Kruševac: Kotao od 53 tone spuštali po milimetar (FOTO/VIDEO) – U kruševačku toplanu prvi put posle 40 godina ubačen remontovani kotao na ugalj, naredni stiže za 15 dana
 Foto: S. Babović

Foto: S. Babović

U Gradsku toplanu Kruševac se sa visine od par stotina metara danas, iz vazduha ubacivao remontovani kotao na ugalj težak čak 53 tone! Grdosija koja predstavlja bubanj, najvažniji i centralni deo kotla, spuštala se kroz krov toplane specijalnim mašinama uz milimetarsko podešavanja i majstore posebno obučene za radove na visinama.

Cela “operacija” trajala je skoro 50 minuta.

– Poslednji put smo ovakvu situaciju imali 1982.godine kada su i napravljeni kotlovi, sada smo ubacili bubanj-srce kotla, koje sadrži 1.320 cevi, težak je 53 tone – predočava za “Novosti” Dragan Azdejković, direktor JKP Gradska toplana Kruševac. -Sledi povezivanje sa drugim elementima kotla br.2 i za 15 dana, istu proceduru ponovićemo prilikom ubacivanja za još jedan kotao na ugalj. Očekujemo da oba kotla budu potpuno spremna za rad do 25. decembra.

PROČITAJ JOŠ:  Veliki eko kotao spušten kroz krov Toplane u Kruševcu

Dva gasna kotla koja su kupljena svojevremeno, ali nikada nisu bila u funkciji su takođe sređena i već su u funkciji. Ovo će biti prva grejna sezona u istoriji kruševačke toplane gde će sistem raditi sa ukupno četiri kotla. Ukupna investicija Vlade republike Srbije u remont kompletnog sistema iznosila je 400 miliona dinara. Samo su kotlovi iznosili 320 miliona.

Foto S. Babović

– Dobićemo pouzdanost u snabdevanju, mogućnost kombinacije gasnih i kotlova na ugalj, kao i 90 megavata instalisane snage-iznosi Azdejković-Bićemo mirni narednih 15 godina. Radova i opravki na izvorima toplotne energije više neće biti, radiće se samo na toplovodu zbog popravki i širenja mreže.

Cene grejanja u Kruševcu, međutim, neće se menjati. I dalje iznosi oko 80 dinara(bez PDV-a)po kvadratu, što znači da za stan od 50 kvadrata treba mesečno plaćati račun od 4.200 dinara. Toplana trenutno ima 9.000 korisnika i potpisane ugovore za još 2.000 budćih vlasnika stanova.

PROŠLA SEZONA U KOLAPSIMA

KAKO su “Novosti” redovno izveštavale, a i svi informativni mediji, proteklu grejnu sezonu obeležili su brojni kvarovi i većina Kruševljana nije uopšte imala grejanje ni tokom najhladnijih dana zime. Revolt korisnika toplane bio je veliki, a problema u snabdevanju imale su i neke vitalne institucije u gradu.


Izvor: Novosti.,rs

PROČITAJ JOŠ:  Veliki eko kotao spušten kroz krov Toplane u Kruševcu


Izvor: Novosti.rs
Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:824990-Pogledajte-kako-grdosija-stize-u-Krusevac-Kotao-od-53-tone-spustali-po-milimetar-FOTOVIDEO

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply