U Globoderu komšija zapalio strnjište, pa izgorela farma komšije!

Zapalio strnjište, napravio zgarište – Uzaludna kontinuirana upozorenja policije da je zabranjeno paliti vatru na otvorenom

Изгорела фарма Миљковића (Фото: Р. Станковић)

Kruševac – Vlasnik jedne izgorele farme za tov junadi, od 330 kvadratnih metara, Dragi Miljković iz Globodera, odlučio je da javnosti pokaže zgarište nedelju dana posle požara.

Odluku je, kaže, doneo upravo posle dolaska sudskog veštaka, koji je sve detaljno snimio i pregledao, nakon čega će napraviti procenu štete.

– U mom dvorištu je buknuo požar pošto je komšija zapalio svoje strnjište na parceli koja se graniči sa mojom farmom. Sreća da nisam imao ništa od stoke unutra, ali jesam imao građu, koju sam spremio da zamenim krov na kući. Sve je izgorelo. Komšija mi je dobar. Priznao je da je on krivac, jer je zadužio čoveka da zapali strnjište. Kaže da će štetu platiti, ali da možda nema sve odjednom. Dobro, neka plati i u ratama, ali da to osiguramo. Baš mi se nije dalo da napunim štalu bikovima – priča Dragi Miljković.

Od farme, urađene po svim propisima, pokrivene aluminijumskim izolacijskim panelima, ostalo je samo zgarište. Niko se ne usuđuje da pravi procenu štete, ali se komšije Miljkovića slažu da će samo raščišćavanje, kako bi zidovi bili iskorišćeni u obnovi, koštati više hiljada evra. I svi se čude čoveku koji je odlučio da pali strnjište tik uz farmu Miljkovića.

– I naš komšija Miljko, koji uveliko gazi devedesetu, a dosta je gluv, čudi se da neko pali strnjište posle toliko upozorenja sa televizije da se strnjišta ne pale – kaže sa rezignacijom Dragi. – Sada sam nesrećan i ja i moj komšija koji je krivac za štetu. Ne znam kako će da plati. Bio je u inostranstvu, radio na farmama. Nije siguran da će imati dovoljno novca. Žao mi je i sebe i njega, na sud ne želimo da idemo, ali se moram osigurati kako bih obnovio farmu. Možda vansudsko poravnanje ili neka garancija u vidu hipoteke, pa neka plati u više rata. Ja ništa nisam kriv – kao da se pravda Dragi Miljković.

Sa procenom štete ne želi da licitira, ali je siguran da je to veliki iznos.

– Videćemo koliko će trebati para da se ovo obnovi. Valjda ću se dogovoriti sa komšijom kako da to plati. Samo, neka se drugi ne igraju vatrom. Ovu u mom dvorištu nisu mogli da ugase vatrogasci ni sa šest cisterni vode – kaže Miljković.

Požar u Globoderu, posle paljenja strnjišta uz farmu, uistinu čudi mnoge. Tokom cele ove godine Policijska uprava u Kruševcu redovno, posredstvom medija, upozorava da je zabranjeno paliti vatru na otvorenom. Upozorenja su potkrepljena činjenicama. Tako je u prvih sedam dana marta ove godine zabeleženo čak 35 požara na području Rasinskog upravnog okruga. Posle su poljoprivrednici nastavili paljenje, a policajci i dalje upozoravali. Izgleda – uzalud. Za nepoštovanje Zakona o zaštiti od požara predviđene su stroge kazne. Za vinovnike požara koji za posledicu imaju veću materijalnu štetu predviđena je i kazna zatvora od šest meseci do tri godine.

Izvor: Politika.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply