U Aleksandrovcu pljušte prijave protiv bivših funkcionera

Opštinski budžet u Aleksandrovcu pod lupom policije i tužilaštva. Stajkovac: Politički progon. Blagojević: Mnogo nepravilnosti

Bivši predsednik opštine Aleksandrovac Jugoslav Stajkovac (62), protiv kojeg je podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i opštinski budžet oštetio za više od 10 miliona dinara, tvrdi za „Novosti“ da je na delu politički progon.

Policija je, da podsetimo, podnela Višem javnom tužilaštvu prijavu protiv Stajkovca, navodeći da se sumnja da je u aprilu i maju 2012. godine bivši predsednik opštine suprotno odredbama Zakona o radu, Zakona o volontiranju i Pravilnika o kriterijumima, uslovima i načinu postupka zapošljavanja pripravnika opštinskog veća opštine Aleksandrovac, mimo Nacionalne službe za zapošljavanje, zaključio ugovore o stručnom osposobljavanju za samostalni rad nezaposlenih lica sa poslodavcima, kao i ugovore o volonterskom radu radi obavljanja pripravničkog staža bez nadoknade.

– Ova 83 nezaposlena lica „angažovana“ su kod poslodavca u javnim preduzećima i ustanovama bez stupanja u radni odnos i zato im je iz budžeta opštine Aleksandrovac, pod formom „subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje“, direktno na tekuće račune isplaćeno oko 10 miliona dinara – iznose u PU Kruševac.

Prozvani Stajkovac iznosi da je sve radio po zakonu, kao i da je njegov progon, kao lidera GG „Pokret za Župu“ , koja je jedina u opoziciji u aleksandrovačkom parlamentu sa 26 odbornika, startovao kada je krajem prošle godine potpisao inicijativu za prekomponovanje opštinske vlasti.

– Mi smo imali lokalni plan zapošljavanja, kao i opredeljena sredstva od 20 miliona dinara u budžetu, koji je usvojen 14. decembra 2011. godine – iznosi za „Novosti“ Jugoslav Stajkovac.

– Mislili smo da će i NSZ da izdvoji neka sredstva za pomoć pri zapošljavanju mladih i školovanih ljudi, ali kako su oni opredelili samo 1,15 miliona dinara, dogovoreno je da im se pomogne.

Stajkovac tvrdi da je veće usvojilo kriterijume, da je raspisan poziv, da je konsultovao pravnike, pa potpisao ugovore.

– Meni je 15. juna istekao mandat, za to vreme nijedan dinar nisam isplatio tim licima, potom sam u septembru 13 dana opet bio predsednik i nisam ništa isplaćivao – kaže Stajkovac, dodajući da „veruje nadležnim organima pred kojima će dokazati da je nevin“.

Predsednik opštine Dragan Blagojević (SNS) za „Novosti“ iznosi, međutim, da je nepravilnosti sa ugovorima uočio prošlog decembra i da je slučaj prijavio MUP, kao i da nadležnima prepušta istragu.

– Sumnjivo mi je bilo što su ti ugovori potpisani mimo kriterijuma NSZ, gde postoji precizna evidencija o realnim potrebama za poslom i kandidatima bez posla, kao i to da su potpisivani tri dana pred izbore – predočava Blagojević. – Naložio sam službi finansija da se ti ljudi anketiraju. Pokazalo da među njima ima onih koji su već odradili volonterski staž, a sada ponovo volontiraju. Isplatu nisam mogao da obustavim, čekam i zaključke nadležnih organa. Najverovatnije da ću formirati tročlani tim koji će ispitati ceo slučaj.

Izvor: Rasina net

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply