TURIZAM Kruševac – Šta obići i posetiti u Kruševcu? Znamenitosti Kruševca i okoline i sportsko-rekreativne atrakcije za decu i odrasle

Leto 2020. u Srbiji: Carstvo Čarapana

Arhiva TOG Kruševca

Spomenik kosovskim junacima

Srednjovekovna prestonica Kruševac danas je moderan grad bogat šarolikim sadržajima, od istorijskih spomenika koji svedoče burnoj prošlosti, duhovnih hramova, opuštajuće Ribarske banje do jastrebačke avanture u netaknutoj prirodi.

Toliko glumaca je iznedrio da imaju svoj (glumački) trg, a ono što mnoge najviše intrigira je zašto meštane zovu Čarapani. Prema prvoj teoriji, nadimak potiče iz doba Prvog srpskog ustanka kada su ovdašni ustanici izuli svoje opanke i u čarapama, nečujno, pošli na Turke. Drugo tumačenje je u vezi sa muškim običajem da nose duge vezene čarape. Razgledanje Kruševca valjalo bi početi u centru grada ispred njegovog simbola – Spomenika kosovskim junacima iza kojeg se nižu znamenitosti te epohe. Za formiranje slike o srednjovekovnom Kruševcu, meštani preporučuju Galeriju Milića od Mačve i jedinstven mozaički kompleks u sali Gradske uprave. Laganom šetnjom prolazi se pored tri trga, „tematski“ različitih a zanimljivih. Obilazak grada treba završiti na brdu Bagdali (prevod: božanstven pogled) s fenomenalnim parkom minijatura svetinja. Na periferiji se nalazi memorijalni kompleks „Slobodište“, gde su okupatori streljali borce u II svetskom ratu, a potom treba videti selo Bele Vode, vekovnu prestonicu klesarske umetnosti, i njene kamene skulpture. U obližnjoj Ribarskoj banji proverite zašto je zovu kraljevska, a na planini Jastrebac kakvu avanturu nudi. Čarapani se ponose i manastirima Sveti Roman i Pokrov Presvete Bogorodice (okolina Banje), različitih po mnogo čemu, ali podjednako značajnih. U blizini je i manastir Naupara, čuven po rozeti na fasadi, jedinstvenoj po bogatstvu motiva i lepoti izrade.

– Doživite Kruševac dodirom belovodskog peščara- čudesnog kamena ugrađenog u crkvu Lazaricu i panoramskim razgledanjem mini autobusima „kolibri“. Osetite Kruševac kroz skladne i harmonične ukuse najboljih Rubinovih vina i ovdašnjih gastronomskih čarolija. Očekujemo vas – poručuje Maja Danilović iz TO Kruševca.

Arhiva TOG Kruševca
Park minijatura

Park minijatura

U parku minijatura su predstavljeni najznačajniji srpski manastiri

Arhiva TOG Kruševca
U čast despota Stefana

Arhiva TOG Kruševca
Trg glumaca

Tri trga

Na Trgu glumaca ispred pozorišta nižu se biste legendarnih kruševačkih glumaca: Čkalje, Đuze Stojiljkovića, Taška Načića, Radmile Savićević… Trg „Fontana“ obuhvata Saborni hram Svetog Đorđa i Spomenik ratnicima 1912-1918, a nedaleko je Trg Kosturnica prepoznatljiv po spomeniku despotu Stefanu Lazareviću, sinu kneza Lazara.

Arhiva TOG Kruševca
Donžon kula

Arhiva TOG Kruševca
Crkva Lazarica

Obavezne znamenitosti

Ispred arheološkog kompleksa „Lazarev grad“ stoji Crkva Lazarica, biser moravske arhitekture. Obavezno treba videti i Narodni muzej, spomenike knezu Lazaru i kneginji Milici, ostatke Kneževog dvora i Donžon kulu – najjaču kulu u utvrdi. Izdvaja se po veličini i ulazu- drvenim stepenicama, radi brzog sprečavanja prodora u kulu.

Jatrebac lake resort
Zip line

Arhiva TOG Kruševca
Wellness & spa centar, Ribarska Banja

Avantura, pa opuštanje

Skoro netaknutom prirodom Jastrepca možete šetati, penjati se po steni za trening alpinista ili proći zip lajnom iznad jezera. Potom se opustite u Ribarskoj banji u najsavremenijem „wellness i spa“ centru.

Arhiva TOG Kruševca
Salon – Kuća Simića

Vek unazad

U Kući Simića osetićete se kao da ste se vratili vek unazad, jer će vam kućna postavka toliko realno dočarati porodični život u kruševačkoj varoši početkom XX veka.

Arhiva TOG Kruševca
Rozeta ispred Gradske uprave

Velika česma u Beloj Vodi

Arhiva TOG Kruševca
Park skultura

Prestonica klesarstva

Muzej klesarstva i Park skultura u selu Bele Vode oduševljavaju toplinom boja i oblikom belovodskog peščara ugrađenog u mnoge duhovne hramove. Na čuvenoj „Belovodskoj rozeti“ od 1988. dodelju kameno priznanje za doprinos srpskoj kulturi, a prva dobitnica je bila Desanka Maksimović.

Arhiva TOG Kruševca
Manastir Sveti Roman

Arhiva TOG Kruševca
Manastir Pokrova Presvete Bogorodice

Značajni manastiri

Manastir Sveti Roman sagrađen je krajem XIV na temeljima crkve iz IX veka. U porti se nalazi spomenik ruskom pukovniku Nikolaju Nikolajeviču Rajevskom, Tolstojeva inspiracija za lik grofa Vronskog u romanu „Ana Karenjina“. Bogato živopisan sa sređenim izvorom i portom, manastir Pokrova Presvete Bogorodice (kraj XIX veka) spada u najposećenije bogomolje u kraju.

Smeštaj

Cena polupansiona u jednokrevetnoj sobi u hotelima kreće se od 2.300 do 2.700 dinara (20-23evra). U privatnom smeštaju, noćenje po osobi košta od 820 do 1.180 dinara (7-10 evra) dok je pun pansion od 2.200 do 2.800 dinara (19-24 evra).

Kako stići

Koordinate: 43°34’60“ SGŠ, 21°19’36“ IGD
Kruševac – aerodromi Nikola Tesla (Beograd)/ „Konstantin Veliki“ (Niš) – 196 km/ 80 km
Udaljenost Kruševca od E75 – 27km
Kruševac – Bele vode 14 km/Jastrebac 25 km/ Ribarska banja 35 km

Izvor: Vesti-online.com

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply