Turistička ponuda Kruševca – obilazak znamenitosti za 6 dana

U novoj turističkoj ponudi u Kruševcu spoj istorije i letnjeg odmora. U turi su planirani obilazak Jasterpca, Ribarske banje, splavarenje Južnom Moravom…

KAKO se može upoznati Kruševac sa okolinom za šest dana pitanje je na koje su odgovor pripremili u tamošnjoj Turističkoj organizaciji. Kombinacija prepoznatljivog srednjovekovnog identiteta Lazareve prestonice iz 14. veka i novih sadržaja u ponudi je za ljubitelje istorije, ali i putnika koji se namere u „čarapanske“ krajeve.

– Program smo kreirali u skladu sa uredbom o podsticaju razvoja domaćeg turizma i višegodišnjim iskustvom u turističkoj praksi, a trudili smo se da letnji odmor obogatimo kroz mnogobrojne istorijske, kulturne, umetničke i sportske sadržaje u gradu i u okolini – kaže za „Novosti“ Suzana Milosavljević, direktorka TOK.

Kako je kruševačko nasleđe vrlo bogato svaki od šest dana dupke je popunjen. Prvi dan pod nazivom „Lazarev grad“ obuhvata posetu istoimenom arheološkom parku koji predstavlja ostatke srednjovekovnog kneževog grada podignutog 1371. Kompleks obuhvata crkvu Lazaricu iz 1376. godine, Narodni muzej, spomenik knezu Lazaru autora Nebojše Mitrića, Donžon kulu, ostatke glavne kule i Knežev dvor sa ostacima civilne građevine.

– Prvog dana je predviđen i obilazak Galerije Milića od Mačve, legata sa 120 slika znamenitog umetnika, te Mozaik sale, delo Mladena Srbinovića, Spomenika kosovskim junacima poznatog vajara Đorđa Jovanovića, Kuće Simića i Trga Fontana sa svim spomenicima, Crkvom Svetog Đorđa iz 1904. godine, kao i memorijalni kompleks – Spomen – park Slobodište – napominje naša sagovornica.

Drugi dan je „rezervisan“ za posetu manastirima (manastir Svetog Romana u Đunisu s kraja 14. veka posebno je atraktivan kao mesto gde su pohranjeni ostaci ruskog plemića Rajevskog, koji je Tolstoju poslužio kao inspiracija za lik Vronskog u delu „Ana Karenjina“). Popularno lečilište Ribarska banja može biti privlačno turistima i iz zdravstvenih razloga, ali i zbog niza istorijskih znamenitosti, te modernih velnes i spa centara.

– Prvi put smo u ponudu uključili i obilazak šest starih česama u Staroj čaršiji, a u okviru trećeg dana moguća je i degustacija vina u fabrici „Rubin“ i poseta Bagdale – kaže Maja Danilović, licencirani turistički vodič.

– Četvrti dan je predviđen za „aktivniji“ odmor, splavarenje Južnom Moravom, uz mogućnost upoznavanja male Srpske Svete Gore na prostoru Stalać-Đunis-Kaonik-Kruševac, gde se na predelima Mojsinjskih planina nalazilo 77 manastira, crkava i crkvišta.

Poslednji dani programa osmišljeni su kroz uživanje u čarima Jastrepca, najšumovitiju planinu ovog dela Balkana, i u podnojastrebačkim znamenitostima:manastir Naupara, ranč Eldorado. „Finale“ programa je poseta Beloj Vodi gde se šest vekova eksploatiše čuveni „peščar“, manastiru Sveti Luka u Bošnjanu i Sportskom centru u Kruševcu.

 

INFO

* Dan 1 – Obilazak Galerije Milića od Mačve, Spomenika kosovskim junacima vajara Đorđa Jovanovića, Kuće Simića i Trga fontana.

* Dan 2 – Poseta manastirima Svetog Romana u Đunisu s kraja 14. veka.

* Dan 3 – Ribarska banja, degustacija vina u fabrici „Rubin“ i poseta Bagdali.

* Dan 4 – „Aktivniji“ odmor, splavarenje Južnom Moravom, upoznavanje Male srpske Svete Gore na prostoru Stalać – Đunis – Kaonik – Kruševac.

* Dan 5 – Jastrebac, manastir Naupara, ranč Eldorado.

* Dan 6 – Poseta Beloj Vodi, manastiru Sveti Luka u Bošnjanu i Sportskom centru u Kruševcu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply