Tuženi građani nemaju pravo na otpis kamate za struju

http://www.krunet.net/info%20servis_files/eps1.gif

Građani koji su tuženi zbog duga za struju nemaju mogućnost otpisivanja kamate potpisivanjem Sporazuma o otplati duga za struju na rate. Sporazumu podleže samo deo duga koji nije pod tužbom.

http://www.krunet.net/info%20servis_files/eps1.gif

U Elektrodistribucijama potpisuju se Sporazumi o otplati duga za struju na rate uz otpis kamata. Veliki broj građana žali se da su im na šalteru rekli da nemaju tu mogućnost jer su tuženi. Procenjuje se da je, zbog višegodišnjeg neplaćanja struje, trećina dužnika u sudskom sporu.

Sa tuženim potroščima je i najviše problema jer su njihovi dugovi i najveći. U Eletroditribucijama kažu da će im se omogućiti samo ono što je zakonom propisano.

Iako, se za reprogram dugova dolazi po pozivu, na šalterima distribucija već su gužve, pa neke produžavaju radno vreme. EPS podseća da uz otpis kamata, Sporazum o otplati dugova na tri do 24 rate, mogu potpisati samo oni koji su platili račune od početka ove godine.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da je država morala da stavi tačku na dalje gomilanje dugova i da je EPS-u i potrošačima data šansa da izađu iz tog začaranog kruga.

„Kada presecate neko dobija, a neko gubi. Ali sa druge strane mi sada krećemo sa čistim bilansima EPS-a. Kamate na kamate su već ranije proglašene neustavnim. Kamate je vlada otpisala i privredi i stanovništvu. I mi smo pokušali time da stvorimo još jedan uslov za Elektroprivredu. Da se više nikada ne desi da oni koji mogu da plate ne plaćaju struju“, navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, EPS će imati sada čistu situaciju kakav je reprogram dugova, a redovni računi će sada morati da se plaćaju.

„Ko ne otplati redovan račun i prvu ratu dođe vreme da bude isključen i sklonjen sa mreže“, navela je Mihaljovićeva.

U evideciji EPS-a ima oko 600 hiljada neplatiša. Računaju da će sa dve trećine moći da sklope sporazum o otplati na rate.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply