Trpeza za Uskrs košta pola plate

trpeza

Puna trpeza za predstojeće praznike koštaće pola mesečne zarade. Većina građana otplaćivaće gozbu od 20.000 dinara na čak 180 dana.

trpeza

Za Uskrs niko ne želi da štedi. Ove godine, međutim, za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika, prosečno tročlano domaćinstvo u Srbiji, prema sadašnjim cenama, moraće da odvoji bezmalo polovinu prosečne zarade, odnosno oko 20.000 dinara! Većina građana će i ovaj praznik otplaćivati narednih pet-šest meseci, na koliko se odobrava poček u trgovinama.

Uskršnji ručak podrazumeva obavezno pečenje, specijalitet za glavno jelo, i na kraju desert, uz obavezno vino ili pivo. Oni koji se odluče za jagnjeće pečenje moraće da pripreme od 550 do 610 dinara po kilogramu. Kilogram prasetine može da se kupi za 380 pa do 450 dinara, a trgovci najavljuju da će dan uoči Uskrsa cena biti i povoljnija. Na trpezama je ranijih godina bila obavezna i pečenica, koja se sada nudi za 960 do 1.500, dok je kačkavalj od 800 do 1.100 dinara.

Na Veliki petak pravoslavni vernici poste, pa je u većini trgovina dobra ponuda, ali i snižena cena posnih namirnica. Zamrznuta skuša u nekim radnjama može da se pazari već od 240, a oslić od 300 dinara, posna supa je 45, a vegetarijanska pašteta 52 dinara.

Za manje prase od desetak kilograma, recimo, gde je uračunata i usluga pečenjare, potrebno je izdvojiti od 5.500 do 8.500 dinara. Za pečeno jagnje valja izdvojiti nekoliko hiljada dinara više. Za namirnice potrebne za tortu ili kolače treba izdvojiti minimum 2.000, pa do 4.000 dinara. Nezaobilazni trošak za piće iznosiće još najmanje par hiljada dinara.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply