Trista kruševljana gasterbajteri na Malti: konobarišu i rade kao fudbalski treneri

U poslednje vreme sve više Kruševljana životnu priliku traži na Malti. Procenjuje se da na tom ostrvu u Mediteranu živi i radi oko 10.000 Srba, a među njima 300 Čarapana.

Plate od 800 do 1.000 evra, a hrana 30 odsto skuplja: Ivan Mandić

Ivan Mandić je na Malti više od godinu dana. Pre toga je okušao sreću u Barseloni gde je našao posao, ali nije mogao da obezbedi radnu dozvolu.

– Došao sam kod drugara koji je ovde bio dva meseca, ali nije uspeo da nađe posao. Ja sam posao dobio za tri dana. Odštampao sam 150 CV-ja i išao od radnje do radnje, od hotela do hotela. Slučajno sam u jednoj radnji upoznao vlasnicu firme koja me je posle tri dana zaposlila kao menadžera radnje – priča Ivan koji i četiri meseca radi kao fudbalski trener mlađih kategorija jer je u Srbiji završio Višu trenersku školu. Planira da se u budućnosti u potpunosti preorijentiše na sport.

– Radiću pre podne u školi kao profesor fizičkog, a po podne kao trener. Plate su oko 800 do 1.000 evra za 40 do 50 sati rada nedeljno. Sve zavisi od posla i firme. Stanovi su skupi za iznajmljivanje, ali zavisi na kom delu Malte hoćeš da živiš. Hrana je za 30 odsto skuplja nego kod nas. Može malo da se uštedi, ali se, pre svega, živi opušteno – dodaje Ivan čija je baza u mestu Bužiba na severozapadu Malte.

 

Radovan Nikolić je u Sen Pol Bej, kao i Ivan, otišao na poziv prijatelja.

Mandić (u gornjem redu prvi zdesna) posle podne radi kao trener

– Radim kao hausmen u hotelu i radom sam stekao veliki respekt poslodavca i kolega. Posla na Malti ima dovoljno, ali poznavanje engleskog jezika mora da bude na visokom nivou. Ne treba se zavaravati. Ovde može da se od plate živi normalno, ali teško može da se ušteka neka velika lova – objašnjava Radovan. Milan Kojić je na Maltu otputovao pre dva meseca i još uvek nije obezbedio radnu dozvolu.

– Radim na crno neke manje poslove i verujem da ću uskoro isposlovati neophodne papire. Godinama sam u Kruševcu radio po kafićima za 20.000 do 25.000 dinara. Već mi je 27 godina i ne mogu tako u nedogled. Imao sam opciju za Švedsku, ali je to propalo pa sam završio na Malti. Ne očekujem da zaradim puno, ali se nadam da ću uspostaviti veze koje će mi omogućiti da odem u neku bogatiju zemlju – priča Milan dodajući da je s njim u Valetu doputovalo petoro Kruševljana.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply