Štrajk u IMK 14. Oktobar

Oko 200 radnika kruševačkog IMK „14. oktobar“ okupilo se juče ispred zgrade Gradske uprave sa zahtevom da se rukovodstvu i predstavnicima reprezentativnih sindikata fabrike omogući hitan sastanak u Ministarstvu privrede.

 

Pismo sa zahtevom upućeno je resornom ministarstvu, a prosleđeno je i Gradskoj upravi, uz najavu da će, ukoliko zahtev ne bude ispunjen, protest biti radikalizovan.

 

Radnicima se duguje 12 plata, nemaju overene zdravstvene knjižice, a prevoz i druge naknade kasne više od tri godine, rekao je predsednik fabričkog sindikata Nezavisnost Dejan Mutavdžić.

On je podsetio da su radnici od prethodnih martovskih protesta, kada su zbog lošeg materijalnog i socijalnog statusa tražili smenu rukovodstva i izmirenje radničkih potraživanja, dobili samo novo rukovodstvo.

Mutavdžić je rekao da su tada dogovorene i subvencije za pokretanje proizvodnje u iznosu od 30 miliona dinara mesečno, a da su do sada dobili samo 49 miliona.

Pre zaposlenih u 14. oktobru, protest ispred skupštine organizovali su i radnici Fabrike ulja, koja se u procesu restrukturiranja nalazi godinu i po dana.

Radnici Fabrike ulja protestuju od ponedeljka sa zahtevom da im se omogući hitan sastanak sa ministrom privrede Sašom Radulovićem.

Zaposlenima u toj fabrici duguju se 23 plate, nemaju overene zdravstvene knjižice i nemaju povezan staž za dve godine i deset meseci.

Fabrika ulja ima 134 radnika, od čega je 80 odsto na plaćenom odsustvu. Nakon raskida privatizacije, u decembru 2011. godine, fabrika se nalazi u procesu restrukturiranja.

Industrija mašina i komponenata „14. oktobar“ ima oko 1.500 radnika, a njih oko 500 članovi su sindikata Nezavisnost, koji je i organizator današnjeg protesta.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply