Trajal pobedio na tenderu za uklanjanje hemijskog otpada u Severnoj Makedoniji, gde je završio otpad? Ima li Trajal dozvolu za uvoz otpada u Srbiju?

Alavanja: Ministarstvo je moralo da zna da je Trajal uvezao opasan otpad


Ekološka organizacija „Zelena patrola“ upozorila je na pisanje makedonskih medija koji su objavili informaciju da je „Тrayal korporacija AD Kruševac“ besplatno preuzela prošle godine veliku količinu opasnog otpada i eksplozivnih predmeta od kompanije „Teas-Теmко“ sa imanja „Makpetrol“ iz Skoplja. Milica Alavanja iz Vojvođanske zelene inicijative kaže da nadležni moraju da provere tu informaciju, pogotovo zbog činjenice da pomenuta kompanija nema dozvolu za transport i skladištenje tog otpada.

„Mi za ovaj problem ne bismo saznali da nam ekološki aktivisti iz Makedonije nisu javili za to, mi ne pratimo makedonske portale. Mi smo kontaktirali Ministarstvo zaštite životne sredine i oni su nam rekli da ta kompanija iz Srbije nema dozvolu za transport i skladištenje ekološkog otpada“, kazala je Alavanja u Danu uživo na TV N1.

Dodaje da se ne zna gde se trenutno nalazi taj otpad, ali se zna da je u pitanju raketni, eksplozivni otpad i da sve o tome znaju samo iz makedonskih medija.

„Nas brine kako je taj otpad prešao granicu ako ta kompanija nema dozvolu za prevoz i tretman opasnog otpada. Vi znate kao građani kakve su kontrole na granicama, da ne možete da prenesete više od jednog kilograma hrane, a kako je moguće prevesti tolike količine otpada bez da neko o tome nešto zna. Činjenica da je Makedoniji taj otpad predstavljao veliki problem, govori o tome da je reč o veoma opasnom otpadu“, naglasila je gošća N1.

Na pitanje da li su dobili informaciju od ministarstva da će istražiti taj slučaj, Alavanja kaže da je na nadležnima da ispitaju o čemu se radi.

„Iz ministarstva su nam odgovorili da ne znaju ništa na tome. Na nadležnima je da ispitaju slučaj. Ne moraju svaku temu u ovoj državi da ispituju novinari. Postoje valjda i nadležne institucije i inspekcije. Intrigira i to da je kompanija iz Srbije, prema informacijama iz Makedonije, potpuno besplatno preuzela taj otpad. Kako je to moguće da se nekom to isplati“, upitala je.

Moguće je, dodaje, da će taj otpad biti korišćen kao sirovina. „Mi smo videli da se ova kompanija bavi proizvodnjom eksplozivnih sredstava, pa možda koriste kao sirovinu, ali ako je reč o opasnom otpadu, nadležno ministarstvo je, smatramo, trebalo da bude obavešteno o tome“, kaže.

Korupcija najveći problem u ekologiji

Govoreći o tome koji su najveći ekološki problemi u Srbiji, Alavanja kaže da je to – korupcija.

„Mi na osnovu dugogodišnjeg rada, od 2010. smimamo serijal ‘Zelena patrola‘, zakljucili smo da je većinom problem korupcija. Uvek korupcija stoji iza ekoloških problema. Naši zakoni su relativno dobro napisani, ali je problem što se oni ne sprovode, fale nam inspekcijske službe, institucije koje će sprovoditi te zakone“, rekla je.

Naglašava i da problemi na terenu govore da „inspekcije ne rade svoj posao kako treba“.

„Ako inspektor dođe i kaže – šta se vi mešate u naš posao, to govori da situacija nije dobra“, kaže Alavanja.

Ona je pomenula borbu žitelja Stare planine koji su uspeli da se odbrane od izgradnje malih hidrocentrala.

„Da glas građana može da pomogne, dokaz su meštani Stare planine, koji su se izborili za to da opština Pirot zabrani gradnju MHE na svojoj teritoriji za narednih 15 godina. Stara planina je blago koje ne bismo trebali da uništimo“, ocenila je Alavanja.

Uništavanje reka i seča šuma je veliki problem u celoj Srbiji, dodala je.

„Reke uništavamo sa MHE ili ih zagađujemo, a seče šuma ima u Beogradu, ali i u svim delovima Srbije. Nacionalni park Fruška gora je primer gde se seče šuma nekontrolisano i to tokom cele godine“, kaže.

Gde ide „ekološki dinar“

Uvođenje ekološkog dinara je, naglasila je, dobra stvar ali se taj novac, kaže, ne koristi za ono za šta treba.

„Svedoci smo da taj novac bude usmeren na neke, na primer, komunalne poslove. Ako je to ekološki dinar, mora da se koristi za zaštitu životne sredine, a ne za asfaltiranje neke ulice u nekom naselju“, kaže.

Posebno je primetila, napominje, da za organizacije koje su na konkursu Ministarstva životne sredine dobile milionska sredstva, oni kao aktivisti – nikada nisu čuli.

„Mi sarađujemo zaista sa brojnim ekološkim aktivistima, ali za većinu organizacija koje su dobile sredstva ministarstva, nismo, mogu da kažem, nikada čuli“, zaključila je Alavanja.

Izvor: N1 Info

Link: https://politicki.rs/drustvo/alavanja-trajal-uvezao-raketni-otpad-iz-makedonije-ne-zna-se-gde-se-nalazi-makedonci-jedva-cekali-da-ga-se-rese/

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply