Tradicionalne proslave prvog maja na Jastrepcu ove godine nije bilo, osim stanovnika, nije bilo prvomajskih posetilaca

Planina Jastrebac nadomak Kruševca, najšumovitija je planina na Balkanu, zbog čega je ljubitelji prirode, nazivaju Zeleno srce Srbije. Tradicionalno se tu proslavlja prvi maj, ali ove godine, zbog koronavirusa i zabrane okupljanja, osim vikendaša nije bilo prvomajskih posetilaca.

Automatski nacrt

Jastrebac je omiljeno izletište kruševljana. Već decenijama, više hiljada građana proslavlja ovde sa prijateljima međunarodni praznik rada. Međutim, slika je danas sasvim drugačija. Zbog pandemije i zabrane kretanja gostiju nema. Ne rade restorani i hoteli a zatvoren je i planinarski dom. Jedino se na planini mogu videti vlasnici vikendica i ljudi koji žive na Jastrepcu, na Slavujevom brdu i kućama iznad planinarskog doma.

Pripremili Dragoslav Gogić i Dejan Ristov

Your browser does not support the video tag.

„Ja živim na Jastrepcu već 20 godina. Ovde sam izolovan, nemogu da dobijem grip, ovu koronu. Niko ne dolazi, svi poštuju propise ovde na Jastrepcu. Bavim se malo slikanjem i tako mi prolaze penzionerski dani“, kaže Ilija Milovanović, Jastrebac.

„Našao sam mir, našao sam zdravlje na ovoj planini. Dolaze mi drugari, družim se sa njima, normalno ne u ovim uslovima, a li i u ovim uslovima je ovde najlepše, ovde nema korone, ne odgovaraju joj ni ovaj ambijent ni ova klima“ ističe Vladimir Lapčević, Jastrebac.

Ovog prvog maja izostali su tradicionalni prvomajski usponi na obližnje planinarske usponi na obližnje planinske vrhove Sokolov kamen , Bela stena i Stracimir kao i šetnje do Košutinog vira, crkvice sveta petka i Belijeve kolibe gde je je niklo svojevrsno etno naselje.

Izvor: Rts.rs

Link: https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/3940701/prvomajski-uranak-na-jastrebcu-ove-godine-bez-izletnika.html

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply