Tomislav Todrović Šera, priča o legendi kruševačkog sporta

shera1

U životu bivšeg sportiste Tomislava Todrovića Šere iz Kruševca, sve je bilo pozitivno

shera1

Kruševljanin Tomislav Todorović, poznatiji kao Šera imao je bogatu sportsku karijeru. Rođen je 23. februara 1938. godine u Šašilovcu. Fudbal je počeo da igra 1955. godine i u Trgovačkom. Oprobao se još i u Borcu iz Bivolja u vreme takmičenja u Zapadno-moravskoj ligi od 1958. do 1963. i Jedinstvu iz Kruševca do 1967. godine. Te godine se vraća svom Trgovačkom gde je do poslednjih dana postojanja kluba bio i trener. Po zanimanju je bio trgovac. Onaj pravi dućandžija.

Bio sam aktivan u ondašnjem Opštinskom fudbalskom Savezu Kruševca kao član Predsedništva, takmičarsko – disciplinske komisije i opštinskih liga, Komisije za delegiranje Međuopštinskog fudbalskog saveza, Komisije za polaganje normi sudija, delegt u Konferenciji Saveza Kraljevačkog regiona, član Stručnog odbora Saveza Kraljevačkog regiona i trener-selektor reprezentacije OFS Kruševac.

Tomislav Todorović Šera je za omasovljenje i razvoij fudbala dobio brojna priznanja. U prvi plan ističe Zahvalnicu za uspešpan rad 8. juna 1975. godine, Zahvalnicu i priznanje nekadašnjeg Saveza organizacija za fizičku kulturu 29. decembra godinu dana kasnije, Zlatnu plaketu za izuzetne i dugogodišnje rezultate u fizičkoj kulturi 24. novembra 1948.godine.

Pored aktivnog igranja fudbala, školovao sam se. Od trenera kandidata 21. aprila 1976.godine, trenera 21.aprila dve godine kasnije do trenera Prvog razreda 21. marta 1988. godine, broj 1626 / 17.

 

Za 47 godina sportske karijere nikada nisam novčano kažnjen kao igrač i trener. Od svih priznanja najdraža su mi dva iz FK Trgovački. Povodom proslave 85 godina fudbala u Srbiji, 1981. godine dobio sam Jubilarnu plaketu Fudbalskog saveza Srbije kao sportski radnik za doprinos afirmaciji, razvoju fudbala i fudbalske organizacije u Kruševcu i Srbiji. Godine 1986. od Fudbalskog saveza Jugoslavije pripala mi je Zlatna plaketa za pet decenija postojanja kluba u kome sam proveo pola veka. Te godine stiglo je i najveće priznanje – Zaslužni fudbalski trener Srbije. Godinu dana ranije izabran sam za selektora Opštinskog fudbalskog saveza Kruševca, koje sam vodio dve decenije, kada smo imali tradicionalna susrete Kruševca i Niša u fudbalu. Evropski i svetski prvak FK Crvena zvezda me je 1990. godine izabrala za člana Skupštine, gde sam proveo četiri mandata, do 2005. godine. U Mionici kod Valjeva 1995. godine fudbaleri veterani su me izabrali za selektora reprezentacije Jugoslavije, gde sam imao lepe uspehe osam godina. Iste godine dobio sam oktobarsku pohvalu Skupšptine opštine Kruševac (14.oktobra,broj 17-1-95). Sportista godine veterana bio sam 1996. godine,a 1997. godine FK Trgovački dobija oktobarsku nagradu Kruševca. Godine 2000. zauzeo sam treće mesto među spoortskim radnicima. Prvi je bio Gradimir Đorđević iz ŽFK Napredak, drugi je bio Vladimir Lapčević, predsednik ŽORK Napredak.

Kruševačlki Herera Tomislav Todorović Šera je 9.septembra 2003.godine, u 65.godini okačio kopačke. Trgovački, jedan od najstarijih klubova, osnovan 1932. goidine, a 2004.g odine, zbog besparice, prestao je da postoji. Ostali su Šera i drugi da svedoče o prošlom vremenu.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply