Štićenik Vaspitno popravnog doma u Kruševcu s indeksom

Štićenici VPD u Kruševcu / Foto: S. Babović

Kad se odličan đak sa 15 godina našao u kruševačkom kazneno-popravnom domu, odlučio je da uči. Na diplomi ne piše da je stečena na prevaspitanju

  Štićenici VPD u Kruševcu / Foto: S. Babović

Štićenici VPD u Kruševcu / Foto: S. Babović

Kada su me zatvorili, imao sam 15 godina i nisam znao ništa“, priča za „Novosti“ D. T. (18) iz Kuršumlije, štićenik Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu. – A imao sam sve petice! Osnovnu školu sam završio u rodnom gradu, sa prosekom 5,0. Dobio sam Vukovu diplomu.

Potom se svet ovog dečaka i pre punoletstva okrenuo naglavačke. Upada u nevolje, priča, zbog nezrelosti, nerazmišljanja, pravio je svakakve gluposti zbog čega je morao „iza rešetaka“. U Vaspitno-popravni dom stigao je problematičan, a natprosečno inteligentan dečak, samo kao osnovac. Ni srednju školu nije imao, a da je ostao na ulici, ne bi ni imao budućnost.

– Onda su mi u Domu omogućili da završim srednju stručnu spremu, dva zanata, za pekara i alatničara i četvrti stepen za prehrambenog tehničara – kaže nam D. T. – Mnogo mi znači što na mojoj diplomi ne piše da sam se školovao kao štićenik, već sam ravnopravan kao i drugi. Omogućili su mi u Domu da ispite vanredno polažem, a za svaki predmet imao sam pomoć profesora. Stvoreni su odlični uslovi da što bolje naučimo svako gradivo.

Konačno, kaže štićenik, nije provodio vreme uzalud. Svakog dana je učio i pripremao se za polaganje predmeta iz srednje škole. I profesori i vaspitači su shvatili da bi bila prava šteta da ne nastavi sa školovanjem. Tako je upisao fakultet!

– Imao sam uslove, a znao sam da mogu, da zaslužim studentski indeks – objašnjava D. T. odluku da upiše Visoku strukovnu školu za industrijski menadžment u Kruševcu. – Dao sam dosta ispita iz prve godine, daće Bog da do marta kada izađem nastavim studije kao redovan student.

D. T. kaže da se nada da je uzor drugima u Domu. Po povratku u rodnu Kuršumliju čeka ga porodica, koja je sve vreme bila uz njega i nije gubila nadu.

– Čekaju me roditelji i dva brata, ponosni na mene, znaju da imam pravac koji će mi pomoći u životu – kaže na rastanku D. T., dodajući da mu je cilj da diplomira, a potom da bude menadžer i privrednik. – Vratiću se kući da budem od pomoći porodici.

Osnovnu školu za obrazovanje odraslih „Mladost“, koja radi pod okriljem Doma ima 140 učenika.

Tu se uči gradivo od prvog do osmog razreda, pripremaju se za srednju školu, ispite polažu u redovnim školama. Đaci izučavaju zanate mašinske i elektro struke, spremaju se za stolare, keramičare, pekare, konobare, krojačice, limare, auto-mehaničare.

Tako na slobodi, dobijaju drugu šansu, koju je student D. T. obećao da će iskoristiti.

 

IZAZOVI

U Vaspitno-popravnom domu trenutno boravi 200 štićenika. U Upravi za krivične sankcije ističu da su uslovi za vaspitanje mladih ljudi koji su krenuli stranputicom – dobri. Ivan Mijailović, direktor VP doma, koji je lane obeležio 65 godina rada, ističe da se svakodnevno radi na jednom cilju, da se deca pripreme i obuče za kvalitetniji život i društvo.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply