Temperaturne promene stvaraju probleme sugradjanima

hitna_pomoć

Ovih dana, službi Hitne medicinske pomoći u Kruševcu, najčešće se javljaju bolesnici sa skokom krvnog pritiska, posebno u večernjim satima.

hitna_pomoć

Zbog adaptacije organizma na spoljašnje uslove, pacijenti  ovih dana dolaze, uglavnom u večernjim satima, sa skokom pritiska, što se javlja i kod osoba koje inače nemaju taj problem, kaže dr Srbislav Malinović iz kruševačke službe Hitne medicinske pomoći. Meteoropate se javljaju zbog nervoze, nesanice, ubrzanog rada srca i pojačanih reumatskih bolova. Zbog gripa i stanja sličnih gripu, dolaze pacijenti sa povišenom temperaturom, kašljem, glavoboljama i bolom u mišićima, a kod dece i bolesnika sa oslabljenim imunitetom, česte su i komplikacije kao što su upala pluća ili uva i bronhitis. Preporuka je, pored slojevitog oblačenja i pravilne ishrane, da posebno asmatičari i srčani bolesnici, ne izlaze do 11 sati i po magli, kaže dr Malinović, specijalista urgentne medicine.Temperaturne razlike posebno utiču na hronične bolesnike pa im se preporučuje, pored uobičajenih preporuka za ishranu i  slojevito oblačenje, da se pridržavaju prepisane terapije.

S obzirom da se do polovine marta u Srbiji se očekuje pravo proleće, sa temperaturama do čak 18 stepeni Celzijusa lekari upozoravaju da tako toplo vreme može da izazove glavobolju i vrtoglavicu, ali da o zdravlju najviše treba da povedu računa osobe koje imaju problema s krvnim sudovima.

Iz Hitne pomoći upozorava da će zbog naglog otopljenja svi pomalo osetiti tegobe pa će neko imati problema sa glavoboljom, vrtoglavicom ili mučninom.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply