RAZMIŠLJANJE: Šta će se desiti ako firma BG-Produkt preuzme mlinsko-pekarsku industriju Branko Perišić?

BG Produkt

RAZMIŠLJANJE posetioca naše stranice – ZDRAVLJE NA USTA ULAZI – Tajkunske pare i politički interesi, ne poznaju granicu ni kada je ljudsko zdravlje u pitanju. Da li će čuveni proizvođač GMO semena Monsanto na mala vrata ući u Srbiju? Možda je već i ušao preko MK grupe Miodraga Kostića koji poseduje hektare i hektare zemlje po Srbiji, a i već poniženim i uvređenim poljoprivrednim proizvođačima se više isplati već pomenuto GMO seme, jer takav plod ne napadaju štetočine, razni insekti, mikroorganizmi ni korovi, pa su i time manji troškovi proizvodnje takve hrane i samim tim su i takvi proizvodi jeftiniji. U opštoj nemaštini kada je čovek gladan, on se ne pita da li je ta hrana zdravstveno bezbedna, već ga samo cena interesuje.

BG Produkt

Generalan problem kod većine proizvođača konditorskih proizvoda je taj, što se koriste sirovine poput sojinog brašna ili raznih poluprodukata od soje kao što je lecitin, poznati emulgator koji nosi čuvenu oznaku E322. Takođe tu su i glukozni i glukozno-fruktozni sirupi koji se masovno koriste pri proizvodnji konditora, a dobijaju se iz kukuruza. Problem nije u tim poluproduktima, problem je što, običan potrošač ne zna da li je ta soja i kukuruz od kojih se dobijaju ovi poluproizvodi koji se dalje koriste zapravo GMO, tj. da se dobijaju iz GMO soje i kukuruza. GMO semena su jeftina, pa je i proizvodnja ovakvih poluproizvoda koji se koriste za proizvodnju konditora jeftina, čime su i sami konditori jeftini. Problem se javlja u tome, što je potrošač, konzument tih proizvoda neobavešten o poreklu i kupovinom takvih jeftinih proizvoda direktno podržava proizvodnju GMO.

Monsanto GMO hrana

 

Svedoci smo i toga da je u fabrici Ravanica iz Ćuprije koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda, proizvedena čuvena Bonžita koja je imala ispresovanu bubašvabu u sebi. Postavlja se pitanje da li sprovode HCCP program po kome se moraju uraditi sve preventivne mere oko žita koje koriste kao sirovinu kako ne bi bilo insekata, larvi i mikroorganizama, među kojima spadaju i gljivice koje luče mikotoksine (setimo se afere afla toksin). Odgovor je ne, 100% ne, jer se insekt našao u gotovom proizvodu. Epilog afere je da, nadležne inspekcije nisu puštene u pogon, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Popović je osuđen na 10 miliona dinara, jer je naneo štetu Ravanici iz Ćuprije. U kojoj to normalnoj i pravnoj državi, ako tako možemo i da je nazovemo je to moguće? Da li iko u ovoj zemlji može da garantuje da će proizvoditi zdravstveno bezbednu hranu?

HCCP treba da garantuje zdravstvenu ispravnost hrane koja se nalazi u prometu. HCCP predstavlja put od početne sirovine do potrošača, konzumenta proizvoda. Kakve to veze ima sa nama? Lokalne veletrgovine, koje mahom finansiraju SNS u Kruševcu, takođe trebaju da imaju HCCP program, svi znamo da u nekima od njih se prepakuje šećer iz džakova i da je takav šećer jeftiniji. Da li to pakovanje šećera zaista ima 1kg i ako ima da li je apsorbovao vlagu pa je došao do tih 1kg. Margarin koji se skladišti, kao i mlečni proizvodi koji se tamo prodaju, treba sve vreme da bude rashlađeni na 4 stepeni Celzijusa. U našim lokalnim veletrgovinama to nije slučaj, pa kupac uzima margarin ili mleko(jogurt, kiselo mleko, pavlaku) koji trenutno stoji u nekom rashladnom uređaju, ali u skladištima lokalnih veletrgovina na maloprodajnim mestima nema rashladnih uređaja, čime se utiče na kvalitet proizvoda, a samim tim i zdravstvenu bezbednost. A o jadnim izrabljivanim radnicima, koji su bedno plaćeni, bez ikakvih prava i koji rade po 12-14, neretko i 16 sati se može mnogo reći, ali to sve govori o njihovim poslodavcima, koji su glavni finansijeri ser Bate Gašića od SNS-a, koji im za uzvrat dozvoljava da posluju na ovakav način.

Pa da se vratimo malo na priču o konditorima, ako je u jednom gigantu Ravanici moguće da se desi ovakav propust, čime su naneli veliku štetu brendu Bonžita, ko sme da proverava BG-Produkt koji je u vlasništvu porodice Gašić? Zašto su cene proizvoda BG-Produkta, mnogo jeftinije, nego bilo kog drugog proizvođača istog proizvoda na našem tržištu? Da nema, možda nekakve veze sa već pomenutim poluproizvodima koji se dobijaju iz GMO? Šta će se desiti ako stvarno firma BG-Produkt preuzme mlinsko-pekarsku industriju Branko Perišić, ko će onda smeti da garantuje zdravstvenu bezbednost takvih proizvoda, a o kvalitetu i da ne pričamo? Kada si moćan sve je dozvoljeno, pa čak i to da se dobije sertifikat o zdravstvenoj bezbednosti, bez obzira na to, što se u nekim slučajevima pokazalo da to nije istina, da je svaki proizvod na našem tržištu zdravstveno bezbedan, što smo mogli da vidimo na primeru Ravanice iz Ćuprije? Da li neko može da zaustavi to što BG-Produkt i njegovi vlasnici imaju na umu? Njih najviše zanima profit, a ne zdravlje ljudi, a pogotovu ne zdravlje mališana koji su u opštoj nemaštini najčešći konzumenti njihovih proizvoda.

Sa poštovanjem, Zabrinuti građani Kruševca.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply