Svetski dan borbe protiv raka

svetski-dan-borbe-protiv-raka

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv raka sa ciljem podizanja svesti o mogućnostima prevencije malignih bolesti. Rak predstavlja naznačajniju međunarodnu epidemiju 21. veka a po mnogim procenama za 20-tak godina biće najčešći uzrok smrti svuda u svetu. Oboljevanje stanovništva od različitih oblika karcinoma beleži trend rasta i u Rasinskom okrugu ističe načelnik Onkološkog dispanzera ZC Kruševac, prim. dr Zoran Gajić i naglašava da je osnovni cilj borbe protiv ove bolesti njeno rano okrivanje. “ Rano otkrivena maligna bolest može da se izleči „, napominje dr Gajić.

svetski-dan-borbe-protiv-raka

Najčešće maligne bolesti kod žena su rak dojke, zatim polnih organa, grlića i tela materice a kod muškaraca karcinom pluća i prostate, na trećem mestu po boju obolelih u našoj populaciji je rak debelog creva. Pojava malignih bolesti je neretko vezana za rizično ponašanje, tako da sopstvena odgovornost prema zdravlju, predstavlja značajan vid prevencije, podseća dr Gajić. „Pojava karcinoma pluća tesno je povezana sa pušenjem kod 90 % obolelih, tako da bi smanjenje broja pušača dovelo i do manjeg broja obolelih. To je pokazala i praksa u zemljama koje su ozbiljno sprovele kampanju protiv pušenja. Ono što svaka žena može da učini za sebe je da redovno odlazi na ginekološke preglede jer to je način da se otkriju predkancerogena stanja i izbegne najgore a svakako treba podsetiti i na redovne mamografske preglede, na osnovu kojih je moguće dijagnostikovati početni stadijum malignog tumora na dojci kada je prognoza lečenja sasvim izvesna. Takođe je značajna i dijagnostika polipa u debelom crevu čijim lečenjem se sprečava nastanak karcinoma. U svakom slučaju sa nekoliko relativno jednostavnih prehgleda mogu se otkriti stadijumi bolesti koji se mogu lečiti i izlečiti“, naglašava onkolog prim. dr Zoran Gajić.

Istraživanja pokazuju da bi uspešnom kontrolom faktora rizika poput pušenja, nepravilne ishrane i fizičke neaktivnosti ali i usvajanjem zdravih životnih navika mogao biti sprečen nastanak karcinoma kod čak dve trećine pacijenata.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply