Sve više maloletnih trudnica u Krusevcu!

Kruševac

U Kruševcu je registrovana 61 adolescentska trudnoća što je dvostruko više nego prošle godine, a veliki broj devojčica već ima promene na grliću materice.

 Kruševac


U Kruševcu je registrovana 61 adolescentska trudnoća što je dvostruko više nego prošle godine, mladi ne koriste zaštitu prilikom seksualnih odnosa, a veliki broj devojčica već ima promene na grliću materice, izjavila je ginekolog u Dispanzeru za žene i Savetovalištu za mlade Olivera Raičević.

Prema poslednjim podacima, mladi u polne odnose stupaju oko 16-te godine.Prilikom pregleda utvrđeno je da je od 203 adolescentkinje, 105 njih imalo promene na grliću materice. Reč je o devojkama koje imaju manje od 24 godine.

„To su promene koje su patološke i koje ukazuju da je dete imalo kontakt sa HPV virusom koji je u 98 odsto slučajeva razlog za nastanak raka grlića materice“ – rekla je Raičević Tanjugu i dodala da je najmlađa pacijentkinja sa promenama na grliću imala samo 14 godina.

Podaci pokazuju i da samo tri odsto mladih devojaka koristi antibebi pilule, a broj onih koji redovno koriste kondom kao zaštitu je jako mali što je standardno loše, navela je Raičević.

Ona je dodala da mladi kod lekara dolaze samo kada imaju jake simptome.

„Imamo potpuno isti izbor sredstava za zaštitu od polnih bolesti kao svuda u svetu, ali problem je što naša deca iz nekog razloga nisu raspoložena za korišćenje kondoma“ – rekla je Raičhević ističući da Savetovalište za mlade u Kruševcu godinama radi na edukaciji o zaštiti.

Kada je reč o adolescentskim trudnoćama, ginekolog u Savetovalištu za mlade ističe da se 90 odsto tih trudnoća prekine, te da ne postoji tačna statistika koliko je abortusa bilo jer se mnogi obave u privatnim klinikama.

Izvor: Novosti

 

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply