Svaki treći radno sposoban Kruševljanin nezaposlen!

Kruševac

Svaki treći radno sposoban Kruševljanin je bez posla. Plata većine je oko 5.000 ispod republikočkog nivoa, a mnogi je ne primaju na vreme. Nadu bude potencijalni investitori.

 Kruševac

 

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, svaki treći radno sposoban Kruševljanin je bez posla. U poslednje vreme, nadu budi to što potencijalni investitori dolaze u grad i najavljuju ulaganja u Kruševcu, nekada snažnom industrijskom centru.

Posao čeka gotovo 16.000 ljudi, a radi dvostruko manje. Odnos penzionera i zaposlenih je četiri prema jedan. Mesečna zarada većine je oko 5.000 ispod republičkog proseka. Mnogo je i onih koji je ne primaju, i po nekoliko meseci.

„Duguje nam se osam plata, doprinosi za 18 meseci i prevoz za tri godine“, kaže radnik „Župe“ Radoslav Đorgović.

Posla, bar za stranački neopredeljene, odavno nema u javnom sektoru. Preduzetnici često menjaju delatnost i zatvaraju radnje. U centru je sve više praznih lokala.

„Nekada, kad ’14. oktobar’ primi platu, radnici se grabe za stolice, ne za sto. Danas nije tako“, kaže kafedžija Dušan Mihajlović.

Ono što se u Kruševcu ne menja poslednjih godina jeste broj obroka u narodnoj kuhinji i broj onih koji primaju socijalnu pomoć – njih 2.700.

Sekretar Crvenog krsta Milomir Petronijević kaže da je oko 600 korisnika, a da potrebe rastu u zimskom periodu.

Sumorna slika grada poslednjih meseci popravlja se vizuelno. Optimizam donekle budi i sve češći dolazak potencijalnih investitora iz inostranstva.

Samo u poslednja dva dana bili su Belorusi koji su zainteresovani za ’14. oktobar’ i Turci koji će za nekoliko meseci otvoriti fabriku čarapa i zaposliti 100 ljudi.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply