Svaki deseti štićenik VP Doma u Kruševcu kažnjen zbog ubistva, oko 200 štićenika trenutno u Domu!

Svaki štićenik zaslužuje drugu šansu – U vaspitno-popravnom centru je oko 200 mladih koji su kao maloletnici počinili krivično delo. – Svakom desetom mera izrečena zbog ubistva

Штићеницима у дому сваки дан је испланиран (Фото Драгослав Жарковић)

 

Osamnaestogodišnja S. R. iz Beograda iza sebe ima dva krivična dela: nasilje u porodici i ranjavanje nožem.

 

U kruševačkom Vaspitno-popravnom domu je već godinu i tri meseca. Mašta da po izlasku upiše školu glume jer se u dramskoj sekciji doma pokazala odlično. Sa još nekoliko štićenika glumila je u predstavi „Ordinacija” sa kojom je osvojila prvo mesto na „Tin festu” u Kruševcu.

– Plan mi je da se glumom prvo bavim amaterski, pa posle – videćemo. Uporedo sa školom ću i da radim, jer nemam novca da ispunim želje. Zanima me umetnost. Ovde u domu sa vaspitačicom pravimo nakit koji posle predstavljamo na prodajnim izložbama. Sav novac koji prikupimo na ovaj način ide u humanitarne svrhe, onima kojima je potreban… Lep je osećaj kada znaš da si nekome pomogao – priča ova devojka.

S obzirom na to da je u vreme sudske odluke bila maloletna, izrečena joj je mera upućivanja u Vaspitno-popravni dom u Kruševcu, poznat i kao „Sivi dom” jer je u njemu svojevremeno snimana istoimena serija. Ni njoj, ni drugima koji su ovde zbog počinjenog krivičnog dela nije izrečena vremenski ograničena vaspitna mera upućivanja u popravni dom. Zakon propisuje da ona može da traje najmanje šest meseci, a najviše četiri godine, pa kako se ko pokaže. Vredniji i poslušniji idu kući ranije.

U domu se nalaze štićenici koja su krivična dela izvršili kao mlađi maloletnici – između 14 i 16 godina, kao i stariji maloletnici – od 16 do 18 godina.

Brojčano stanje štićenika ne menja se godinama – uvek je oko 200, a među njima svega je desetak devojčica. Najviše je, kaže za naš list upravnik Ivan Mijailović, onih koji su tu zbog imovinskih delikata, a svakom desetom mera je izrečena zbog najtežeg krivičnog dela – ubistva.

– Uglavnom su počinjena ih nehata, reč je o saobraćajnim nesrećama ili kobnom završetku dečje igre roditeljskim oružjem. Iako je populacija šarolika, većih problema, zaista, nema. Mislim da smo svi koji ovde radimo – psiholozi, pedagozi, pripadnici službe za obezbeđenje… jedan dobro uigrani tim. Često razgovaramo o štićenima, pravimo jednu objektivnu sliku o njima. Na ovaj način izbegavamo i razne manipulacije kojima su neki od štićenika skloni. Dom funkcioniše kao jedan mali grad i u njemu se, kao i „napolju”, dešavaju razne stvari – navodi Mijailović.

Najteži zadatak, čini se, imaju zaposleni u prijemnom odeljenju, prvom u koji se smeštaju štićenici po prijemu u dom. Tu se analizira njihova ličnost, „prethodni” život, sklonost ka izvršenju krivičnih dela, da li se kaje zbog onoga što je uradio. Upravnik odgovorno tvrdi da oni koji rade u pomenutom odeljenju, ovaj posao obavljaju izuzetno stručno.

Štićenicima je svaki dan isplaniran. U zavisnosti od tretmana u kom se nalaze, imaju više ili manje vremena za slobodne i sportske aktivnosti.

– U okviru doma imamo fudbalski klub koji se takmiči i u gradskoj ligi. Pravilo je da u njemu mogu da igraju samo dobri učenici, oni koji svojim ponašanjem daju primer ostalima. I, to je ono što ih vuče napred. Fudbalski teren na kome štićenici treniraju nekada je bio deponija. Izbacili smo 50 kamiona šuta, dovukli 100 kamiona zemlje i napravili jedan od najboljih terena u gradu – kaže Mijailović, i dodaje da štićenici, u pratnji nadležnih odlaze na utakmice, pomažu u lokalnim preduzećima…

U domu postoji i nekoliko radionica: livnica u kojoj su se nekada pravili vodomeri, a sada delovi za plinske boce, kovačnica, ekonomija…. Ono što se proizvede na ekonomiji, prema upravnikovim rečima, dovoljno je da se prehrani cela ustanova.

Radmila Zečević, načelnica za tretman u VPD, ovde radi duže od dve decenije. Nju i njene kolege ni posle toliko godina ne napušta entuzijazam.

– Ovo je vrlo specifična populacija s obzirom na njihove godine i potrebe. Većina dolazi iz disfunkcionalnih porodica, emotivno i vaspitno su zapušteni, pa im najviše prija toplina, posvećenost, pažnja koju im vaspitači poklanjaju – ocenjuje Zečevićeva.

Zajedničkog imenitelja za decu koja su u domu nema. Sem, možda, da svi imaju teške sudbine.

– Svako je priča za sebe. Koliko god da dugo radite ovaj posao, svaki susret sa novim maloletnikom je nešto novo i nikada ne možete da kažete da sve znate o ovom poslu i da ste se na sve navikli. Verujem da ne postoji nijedan zaposleni koji o ovoj deci ne razmišlja i pošto mu istekne radno vreme – kaže načelnica za tretman.

Izvesnih problema, zaposleni imaju i s roditeljima. Ima roditelja koji sarađuju i koji od prvog dana svakodnevno zovu i interesuju se za svoju decu. Ima i onih koji se uopšte ne interesuju za dete.

– Nekada jedan razgovor s roditeljima znači tri koraka unazad za štićenika – navodi Zečevićeva.

Svaki od štićenika zaslužuje, kažu u domu, drugu šansu. Na njima je da odluče hoće li je iskoristiti.

Sedam decenija Vaspitno-popravnog doma

Kruševački VPD, ove godine, slavi značajan jubilej – 70 godina postojanja. Od 11. juna 1947. kada ga je osnovao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Slobodan Penezić Krcun, promenilo se gotovo sve. Od zgrade opasane visokim zidom i malim dvorištem za šetnju, gotovo ništa nije ostalo. Za poslednje četiri i po godine mnogo je urađeno na unapređenju života štićenika i rada zaposlenik u VPD. Urađene su nove parkovske staze, uklonjen je veći broj starih i oštećenih stabala, radilo se na raščišćavanju i prenameni 45 ari zemljišta iz proizvodne hale, podignuta je nova ograda. Urađena je drenaža terena oko vitalnih objekata unutar doma.

Izvor: Politika.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply