Svadja izmedju Kruševačkog pozorišta i Kulturnog centra

Iz predstave “Mačak u čizmama” Kruševačkog pozorišta

Ko će voditi prvo Pozorište za decu pitanje je koje je unelo razdor između rukovodstva Kruševačkog pozorišta i Kulturnog centra Kruševca

 Iz predstave “Mačak u čizmama” Kruševačkog pozorišta

Iz predstave “Mačak u čizmama” Kruševačkog pozorišta

Ko će voditi prvo Pozorište za decu, koje je planirano u Bioskopu “Evropa”, pitanje je koje je unelo razdor između rukovodstva Kruševačkog pozorišta i Kulturnog centra Kruševca.

– Naša ideja je da se prostor u Bioskopu “Evropa” adaptira u multifunkcionalni prostor u kome bi se realizovali svi dramski programi amaterskih pozorišta grada Kruševca (“Kruška” i “Žanka Stokić”) ali i festivali TIN FEST i FEŠT i rad dramskog studija KCK “Bata Miladinović” – iznosi Miroslav Smiljković, v. d. direktora KCK. – Naravno, tu bi se mogle pripremati i izvoditi i dečje predstave Kruševačkog pozorišta, a prikazivali bi se i filmovi, pa bi bioskop “Evropa” tako sačuvao i svoju osnovnu delatnost.

U KCK koji upravlja bioskopom iznose da su informisali gradonačelnika o planovima u vezi sa bioskopom, kao i da je zatražena pomoć da se ovaj prostor oživi. Između ostalog je sugerisano da to bude i dečje pozorište

– No, kako je Kruševačko pozorište iskazalo svoje “apetite” da nam taj prostor uzme i da se u njegovom vlasništvu i pokroviteljstvom grada pravi dečje pozorište, smatramo da je to ozbiljan atak na našu delatnost – iznosi se u saopštenju KCK-a.

U Kruševačkom pozorištu odgovaraju da su spremni da podrže napore Kulturnog centra za otvaranje amaterske scene, ali da najkvalitetniji pozorišni sadržaj najmlađima može da ponudi samo profesionalno pozorište.

– Imamo sedam igrajućih predstava za decu, a godišnje možemo da se najmlađima predstavimo sa 12 profesionalnih komada – objašnjava Branislav Nedić, direktor pozorišta. – Za ovu ideju dobili smo podršku istaknutih glumaca Milorada Mandića Mande, Vojina Ćetkovića, Sergeja Trifunovića…

 

OSNIVAČ

GRADSKO rukovodstvo planira da postojeću opremu Kruševačkog pozorišta izmesti u novoformirano pozorište za najmlađe, s obzirom na to da sredstva za novu opremu i kompletnu rekonstrukciju već postoje u budžetu. U planu je i saradnja sa distributerima, kako bi se našao model za dalje funkcionisanje bioskopa. Na pitanje u okviru koje ustanove bi radilo novo pozorište, gradonačelnik Bratilsav Gašić kao idealno rešenje vidi Kruševačko pozorište. Napominje da je koncept takav da tamo radi profesionalni, a ne amaterski glumački ansambl. Naravno, dodaje, to ne isključuje saradnju sa KCK.

Izvor: Novosti

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply