Sutra se održava proba male mature za osmake

zavrsni ispit

Probni završni ispit za učenike osmog razreda, organizuje se sutra na teritoriji Rasinskog okuga. Istog dana učenici će raditi test iz srpskog i matematike, a probnom ispitu neće prisustvovati supervizori i nastavnici iz drugih škola.

zavrsni ispit

Od 9 do 11 sati učenici će raditi test iz srpskog, a od 12 do 14 iz matematike. Probnom ispitu neće prisustvovati supervizori i nastavnici iz drugih škola.

Ovo je treća godina od kako se u Srbiji organizuje polaganje završnog ispita. U Rasinskom okrugu malu maturu polagaće 2.331 učenik, a na području grada Kruševca 1.281. Načelnik školske uprave za Rasinski okrug Milan Đokić dodaje, da su u okviru godišnjeg plana rada škole u obavezi da organizuju probni ispit. Osim škola Vasa Pelagić iz Padeža i Mirko Tomić iz Donjeg Krčina, čiji učenici su na ekskurziji, sve ostale sutra će organizovati probni ispit. Pomenute škole probni ispit imaće 18. maja.

Na ovogodišnjoj „generalnoj probi” male mature, 11. maja, važiće dve novine: od đaka će se na testu iz srpskog jezika tražiti da vode računa i o pravopisu u svim zadacima „sa otvorenim odgovorima”, kao i da pišu ćirilicom. Kako saznajemo u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ovo će važiti samo na probnim testovima, ali ne i na samoj maturi u junu, čime se delimično izašlo u susret zahtevima profesora srpskog jezika i književnosti.

Na pitanje da li će se na „pravoj” maturi priznavati i nepismeni odgovori, ako na primer učenik napiše „desanka maksimović”, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja mr Dragan Banićević kaže da „nisu planirani zadaci koji mogu da dovedu ocenjivače testova u ovakvu vrstu nedoumice”.

On kaže da se za test iz srpskog jezika koriste zadaci različitih tipova među kojima ima najviše zatvorenih odgovora, odnosno tipa višestruki izbor.

– Zadaci „na zaokruživanje” omogućavaju visok stepen objektivnosti i zbog toga se najčešće koriste u ovakvim situacijama. Osnovni kriterijum za konstrukciju bilo kog testa jeste da li procenjena težina pojedinačnih zadataka odgovara nameni testa. Testovi za završni ispit nisu izuzetak u tom pogledu. Na testu će biti zadataka različitog nivoa težine, pri čemu će više biti zastupljeni zadaci koji omogućavaju pouzdanu selekciju to jest oni koji su umereno teški – objašnjava mr Banićević.

Podsetimo, prošle godine je najveća uzbuna nastala neposredno pred maturu zbog dela uputstva koju su nastavnici dobili, a u kojem se navodilo da se kao tačni priznaju i pravopisno neispravni odgovori ako se u tim zadacima ne proverava poznavanje pravopisnih pravila. Glas je tada prvi podigao Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti moravičkog okruga, koji je zahtevao i da se ne tolerišu odgovori latinicom, ali je taj deo zahteva ostao u senci malog i velikog slova.

Letimičan pogled na zadatke koje naši đaci rešavaju otkrivaju još neke nelogične stvari, poput one da se reklamiraju pojedini lanci knjižara.

Banićević objašnjava da su u nekim zadacima opisane životne situacije i stoga je neophodno da se koriste imena proizvoda ili firme. „To je isključivo u funkciji zadatka i uvek nastojimo da to bude svedeno na najmanju moguću meru”, dodaje direktor Zavoda.

Završni ispit za sve buduće srednjoškolce u Srbiji održaće se 17. i 18. juna. Od naredne školske godine završni ispit obuhvateće i treće test, kojim će se proveravati znanje iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply