Sumnja u privatizaciju Fam Farma

Fam Pharm Krusevac privatizacija

Radnici kruševačkog preduzeća Fam Farm uputili su Agenciji za borbu protiv koprucije zahtev za preispitivanje kupoprodajnog ugovora sa „Tender grupom“.

Fam Pharm Krusevac privatizacija

Kako je Tanjugu rekao predsednik sindikata „Nezavisnost“ Milomir Đurović, zahtev je upućen jer, kako tvrdi, rumunska kompanija nije ispunila obaveze iz kupoprođanog ugovora u delu investiranja u proizvodnju lekova.

„Situacija u firmi je više nego očajna. Poslednju platu smo prilimili za maj 2013. godine, što znači da nam se duguje 10 plata, dok smo u međuvremenu primali pozajmice sa računa Fam Farma koje moramo da vratimo“, rekao je Đurović.

On je naveo i da je Poreska uprava blokirala račun preduzeća za oko sedam miliona dinara.

„Trenutno ne radimo ništa. Štrajk koji smo započeli u septembru prekinuli smo u novembru, jer smo videli da poslodavcu više odgovara da štrajkujemo, pošto onda nije u obavezi da nam isplati taj period„, navodi predsednik sindikata.

Kako kaže, postoje nagoveštaji o tome da će se pojedini radnici zbog teške materijalne situacije odlučiti na radikalnije mere kao što je štrajk glađu.

U Fam Farmu navode i da je iz kraljevačkog Privrednog suda stiglo rešenje u kome se „Tender grupi“ nalaže da na ime predujma za pokrivanje troškova pokretanja postupka stečaja uplati 300.000 dinara.

Direktor fabrike Dragoslav Ilić nije želeo da komentariše događaje u firmi.

Osim Agenciji za borbu protiv korupcije, sindikat „Nezavisnost“ uputio je i otvoreno pismo gradonačelniku Kruševca i Vladi Srbije u kome su izneti podaci u kakvom se stanju firma nalazi.

Fam Farm je aukcijski prodati 2006. godine konzorcijumu koji je zastupao Dejan Minić za 136 miliona dinara uz obavezu ulaganja od 88 miliona dinara. Samo godinu dana kasnije kupac je, uz saglasnost Agencije za privatizaciju, ustupio ugovor rumunskoj kompaniji „Tender“ SA. Fabrika, u kojoj je prosečna plata oko 30.000 dinara, danas se bavi proizvodnjom kućne hemije i dezinfekcionih sredstava, a nekada je proizvodila lekove.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply