Sukob Azdejkovića i Krasića oko problema sa grejanjem

Goran Krasić, bivši direktor Gradske toplane, tvrdi da je za loše grejanje u Kruševcu najveći krivac sadašnji direktor Dragan Azdejković jer nabavlja nekvalitetan ugalj.

Azdejković svesno nabavlja ugalj ispod propisanih tehničkih karakteristika i zatoimamo grejanje u tragovima u dečjim ustanovama, bolnici, porodilištu i stanovima građana. Tako loše grejanje imaćemo i nadalje kada temperatura padne oko nule.

Meni se spočitava nabavka lignita mimo „Kolubare“ a ja sam prvi 2011. godine, posle deset godina, kupio direktno 15.000 tona sušenog lignita i time otvorio put za nove nabavke.

– Mrki ugalj srednje jačine je u moje vreme plaćan oko 65 evra po toni a sada 75 evra po toni. Jedino je prošle grejne sezone „Banović“ nabavljan jeftinije nego u moje vreme – kaže Krasić.

Azdejković tvrdi da je 2009. godine „kolubara“ kupovana po ceni od 88 do 97 evra po toni , sa PDV-om, a danas je plaćaju 60 evra po toni.

– Svake godine potrošimo oko 35.000 tona uglja što znači da direktnom kupovinom od rudnika u jednoj grejnoj sezoni štedimo 1.200.000 evra a šaljemo istu temperaturu u cevi kao što je bilo i kada je ugalj kupovan preko posrednika. Nasledili smo dug od 470 miliona dinara a sada je on smanjen na 90 miliona dinara. – objašnjava Azdejković.

Krasić kaže da je 2005. godine na računu Gradske toplane bilo 30.000.000 dinara a da je on 2009. godine došao u preduzeće koje je dugovalo 4.000.000 evra i imalo blokiran račun.

– U periodu od 2005. do 2009. godine gradonačelnik je bio Azdejković. Tada je propala investicija vredna tri miliona evra od čega je učešće Toplane bilo dva miliona evra.

Dva novougrađena gasna kotla su stradala u probnom radu i nisu proradili do sada a na osnovu njihovog kapaciteta je proširena mreža. Zato sada stanari kula u ulici Radovana Miloševića nemaju grejanje. Tačno je da je u vreme dok sam bio direktor dug narastao za oko tri miliona evra ali je sav taj novac utrošen na investicije. – odgovara Krasić na Azdejkovićeve optužbe.

Odbornička grupa Zajedno za Srbiju, kojoj pripada i Goran Krasić, je prošle sednice podnela zahtev za smenu Azdejkovića zbog lošeg grejanja od početka grejne sezone.

U raspravu oko toga ko je kriv za loše grejanje u Kruševcu uključili su se i radikali. Oni tvrde da SNS, preko Zajedno za Srbiju, vodi kampanju protiv Azdejkovića kako bi ga smenili i na njegovo mesto postavili člana svoje stranke.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply