SUD potvrdio da je Ivan Mijailović, prijatelj Bratislava Gašića, zaposlen nezakonito, suprotno pripisima Republike Srbije

Суд потврдио да је пријатељ Братислава Гашића запослен мимо закона

Суд потврдио да је пријатељ Братислава Гашића запослен мимо закона

Иван Мијаиловић сада је начелник инспекције у Управи за извршење кривичних санкција, Фотограф: СНС Крушевац / Фејсбук

Управни суд у Крагујевцу пресудио је да је бивши управник Васпитно-поправног дома за малолетнике у Крушевцу Иван Мијаиловић, иначе пријатељ шефа Безбедносно-информативне агенције Братислава Гашића, тај посао добио мимо закона и без потребних квалификација, о чему је Пиштаљка писала почетком ове године. Тако је решењем Управног суда поништено решење Жалбене комисије Владе Републике Србије од пре две године, која је једина нашла да је Мијаиловић испуњавао све услове конкурса иако је супротно тврдио и Управни инспекторат Министарства државне управе.

Суд је вратио предмет на поновно одлучивање Жалбеној комисији, а Мијаиловић је у међувремену напредовао у служби.

Управни суд је у образложењу пресуде указао на исту неправилност на коју је прошле године указивао и Управни инспекторат – да је приликом постављења Ивана Мијаиловића за управника дома у Крушевцу на одређено време још 2013. године било пропуста, јер он није имао тражено радно искуство у струци. Кршећи закон надлежна министарства су Мијаиловићу мандат вршиоца дужности продужавала на сваких шест месеци у периоду од пет година, све док није стекао и услов о дужини радног искуства.

PROČITAJ JOŠ:  U Kruševcu otvoren trening centar za stomatologe

Иван Мијаиловић је у међувремену унапређен и овога пута без конкурса постављен на место начелника инспекције у Управи за извршење кривичних санкција.

Пиштаљка је већ писала о новом постављењу Мијаиловића у јануару месецу ове године за које је в.д директора Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић навео да је у складу са законом, без навођења конкретних детаља. Он је тада навео да за јавним конкурсом није било потребе пошто се радило о премештају запосленог на ново радно место у оквиру исте институције.

Осим о незаконитостима које прате Мијаиловићеву професионалну каријеру, Пиштаљка је раније писала и о његовој улози приликом стварања Српске напредне странке у Крушевцу. Основни суд у Крушевцу га је 2011. године осудио због злоупотребе службеног положаја на шест месеци затвора, условно на две године.

Мијаиловић је, како стоји у пресуди тог суда, користио свој службени положај полицајца да би прикупљао податке о бившем партијском другу из Српске радикалне странке, које је ставио на располагање неовлашћеном лицу. Те податке је, како је утврдио суд, на конференцији за штампу користио његов пријатељ, а садашњи шеф Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић у циљу дискредитације свог бившег партијског друга. Мијаиловић се на суду бранио тврдњом да је податке о припаднику СРС прибављао из личних разлога због личног сукоба и да их није прослеђивао Гашићу. Гашић, који је податке о том радикалу износио у јавност, тврдио је да их је нашао у поштанском сандучету од анонимног пошиљаоца.

PROČITAJ JOŠ:  Odata počast za junake 125. motorizovane brigade u Kruševcu

Ту пресуду је Апелациони суд у Крагујевцу укинуо у јуну 2012. и вратио суду у Крушевцу на поновно суђење, али је тужилаштво, које се првобитно жалило да је пресуда Основног суда блага, у међувремену одустало од гоњења Мијаиловића.

Потврду о волонтирању, којом је Мијаиловић покушао да надомести непостојећи а тражени радни стаж на конкурсу за управника ВПД у Крушевцу, издао је адвокат Милан Петровић из Ниша који је био правни заступник управо Братислава Гашића у поступку везаном за сукоб интереса пред Агенцијом за борбу против корупције.

Иван Мијаиловић је недавно био саслушаван у оквиру истраге за напад на једног од лидера опозиције Борка Стефановића у Крушевцу. Како је навео портал КРИК, он је негирао да је био присутан приликом напада на Стефановића. Такође је негирао и да је имао комуникацију са тројицом оптужених за овај напад којима се тренутно суди пред Вишим судом у Крушевцу.

Izvor: Pistaljka.rs

Link: https://pistaljka.rs/home/read/837

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply