Stopanja se sprema za „Pečenjijadu“: Poznati domaćin otkriva kako da pečenje bude „prste da poližeš“

Stopanja je mesto koje živi od pečenja. Bilo da su to oni koji se bave prodajom prasića i jaganjaca ili ugostitelji koji ih pripremaju. Selo se nalazi na magistralnom putu Trstenik – Kruševac, a sve pečenjare su pored puta.Zato su Stopanju i nazvali prestonicom pečenja, i tamo ove godine očekuju 50.000 gostiju.

A ona se ovih dana sprema za drugu „Pečenjijadu“, koja će se u ovom moravskom selu održati od 7. do 9. septembra.

Pečenjar Miloš Miletić isključivo sprema jagnjetinu. Kaže da je priprema drugačija u odnosu na prasetinu.

„Dobro pečenje se prepoznaje po svežini, kada je vruće u tanjiru, kada mu je korica crvena, odnosno reš pečena. Gosti uglavnom traže kada je malo pečenije, ali ima i onih koji traže masnije ili recimo isključivo but. Ali, sigurno je jedno, meso mora da bude pečeno“, rekao je Miletić.

Od svih jela sa mesom i svih vrsta mesa, Srbi nekako najviše vole prase na ražnju. Ovaj poseban specijalitet postao je simbol svih, manjih i većih slavlja u Srbiji, okupljanja pod vedrim nebom i tradicionalnih slava.

Jelena Stojković iz Trstenika, koja je izučavala fenomen stopanjskog ugostiteljstva, kaže za Tanjug da je Stopanja ekspanziju doživela devedesetih godina prošlog veka, kada je bilo najviše kafana.

Istražujući stopanjsko ugostiteljstvo Stojković je napisala knjigu koja se zove „Stopanjske kafane i njihove priče“.

„Stopanja ima dobar geografski položaj i veoma je tranzitno mesto. Selo je koje povezuje istok i zapad i živi na drumu, i otuda i toliko kafana. I to je jedna od bitnijih činjenica. Očigledno da im je pečenje uvek sveže, vruće i dobro. Zato su i privukli ljude koji vole i uživaju u mesu“, objašnjava Stojković.

Opština Trstenik je organizator manifestacije, a Vladimir Jevtić direktor Turističke organizacije iz ovog grada, kaže za Tanjug da je Stopanja decenijama unazad poznata kao prestonica pečenja i mesto gde se uvek meso okreće od jutra do mraka.

„Prošlogodišnja “Pečenjijada“ je bila iznad očekivanja, jer je kroz nju prošlo oko 30.000 posetilaca. Ove godine, s obzirom da manifestacija već postala tradiocionalna, očekujemo minimum 50.000 gostiju“, kaže Jevtić.

Domaćini druge po redu Pečenjijade u Stopanji, najavljuju od 7. do 9. septembra i više zabavnih programa, koncerata pevača narodne, pop i rok-muzike, nastupe trubača, kulturno-umetničkih društava iz Trstenika, dijaspore i regiona.

 

Izvor: Tanjug
Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply