Stečajni upravnici i zastupnici kapitala lepo žive od kruševačkih firmi

Stecajni drug upravnik

BOGATE SE DOK PREDUZEĆA PROPADAJU – Najviše koristi od propadanja kruševačkih preduzeća imaju stečajni upravnici i zastupnici kapitala. U firmama koje su ostale bez radnika primaju visoke apanaže i nagrade, neki i na više mesta, i rasprodaju preostalu imovinu.

Stecajni drug upravnik

Od 2002. godine u Kruševcu je u stečaj ili likvidaciju otišlo sedam preduzeća sa oko 3.000 radnika. Najdrastičniji primer je Građevinsko preduzeće „Jastrebac“ koje se u stečaju nalazi punih 12 godina i to tome je rekorder u Srbiji!

– Kada smo otišli u stečaj imali smo dug od 15 miliona maraka, dok je vrednost imovine procenjena na 30 miliona maraka. Za proteklih 12 godina još uvek nije napravljen ni popis imovine, a prodati su objekti i sredstva vredni oko 160 miliona dinara. Najveću korist od toga imalo je petoro stečajnih upravnika koliko ih se promenilo u ovom periodu. – kaže Živomir Radovanović iz Odbora za zaštitu prava radnika „Jastrepca“.

Više od 700 radnika „Jastrepca“ je podnelo tužbu sudu u Strazburu i osudilo državu da im plati neisplaćene lične dohotke. Sada će država novcem poreskih obveznika platiti nerad svojih službenika.

Pored stečajnih upravnika od propadanja preduzeća jako lepo i žive zastupnici kapitala.

– Zastupnici kapitala koji primaju dobru apanažu u po nekoliko preduzeća ponašaju se i kao direktori i kao predsednici nadzornih odbora. Mnogi od njih umesto da brinu o pokretanju proizvodnje pokušavaju da firme oteraju u stečaj kako bi ih, u nekim svojim kombinacijama, prodali. Imamo pozitivan primer HI „Župa“ gde je nakon socijalnog programa pokrenuta proizvodnja i vraćen deo radnika, ali i negativan kao što je „Savremeni dom“ gde se ništa ne dešava. „Savremeni dom“ poseduje vrednu imovinu i lokale i zbog toga je zanimljiv. Direktor u „Savremenom domu“ je Nikola Vulović iz Kraljeva, rođak Petra Vulovića koji je kao stečajni upravnik vodio više od 50 firmi! – objašnjava Milenko Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata.

Zaposleni u Fabrici maziva su pre par meseci izneli podatak da Ljubomir Šubara u njihovom preduzeću prima 180.000 dinara, a od „Savremenog doma“ još 70.000 dinara na mesečnom nivou, dok radnici „Trajala“ tvrde da Sonja Veselinović, zastupnica kapitala u ovom preduzeću, ima mesečna primanja od 324.000 dinara!

Nebojša Radenković je zastupnik kapitala u Fabrici Ulja i NIP „Pobeda“ i kaže da su njegova mesečna primanja oko 120.000 dinara koje mu isplaćuje Agencija za privatizaciju.

– „Pobeda“ se tretira kao malo preduzeće, a Uljara kao srednje. Za „Pobedu“, koja nema radnike, sam predložio stečaj i čekamo imenovanje stečajnog upravnika. Nakon toga moja dužnost tu prestaje. Za Uljaru ima zainteresovanih kupaca, a u ovom preduzeću obavljam i dužnosti predsednika skupštine, član sam odbora direktora i izvršni direktor, ali bez nadoknade. – ističe Radenković, dodajući da je poslednja plata koju je primio bila za oktobar prošle godine.

PREGLED: Zastupnici kapitala u kruševačkim preduzećima
Fabrika maziva – Ljubomir Šubara (Beograd)
Savremeni dom – Ljubomir Šubara (Beograd)
Trajal – Sonja Veselinović (Jagodina)
HI Župa – Goran Spasić (Kragujevac)
Fabrika ulja – Nebojša Radenković (Kruševac)
NIP Pobeda – Nebojša Radenković (Kruševac)
„Branko Perišić“ – Vladislav Nestorović (Kruševac)

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply