Statue glumaca na Trgu glumaca u Kruševcu

Trg glumaca u Kruševcu trebalo bi da dobije prve statue do Vidovdana, a upravnik Kruševačkog pozorišta Branislav Nedić pozvao je sve građane da daju svoj predlog.

 

Ideja o osnivanju Trga glumaca u Kruševcu postoji već desetak godina, ali do sada nije bilo dovoljno interesovanja da se to i realizuje, rekao je Nedić novinarima podsetivši da je taj grad posle Cara Lazara, prepoznatljiv upravo po glumcima, koji su u njemu rođeni.

„Glumci su najzaslužniji za prenošenje imena grada Kruševca u bivšoj Jugoslaviji, pa i danas, a grad im se do sada nije odužio“, istakao je Nedić.

On je objasnio da će građani i ostala stručna javnost u narednih mesec dana, elektronskim putem na adrese pozorišta, gradske uprave i direkcije za urbanizam moći da dostave svoje ideje o tome kako bi Trg trebalo da izgleda, kao i čije bi se statute tu mogle nalaziti.

Sve ideje će dobro sagledati stručna komisija, a iz budžeta grada je već opredeljno 2,5 miliona dinara za prve statute, koje bi se prema Nedićevom mišljenju, na Trgu mogle naći već do Vidovdana.

„Ideja je da se naprave statue pokojnih glumaca u pokretu koje su karakteristične za svakog od njih, pa recimo ukoliko imamo Čkalju, on bi mogao biti prikazan kao Jovanča Micić, sa torbom, šajkačom i čuturicom, a Radmila Savićević, kako štrika i ozbiljno gleda kroz naočare”, objasnio je Nedić.

Statue bi pored Miodraga Petrovića Čkalje i Radmile Savićević, mogli da dobiju i Taško Načić, Bata Paskaljević, Bora Mihailović, dok bi glumci mlađe generacije dobili svoje zvezde, a među njima su Vojin Ćetković, Sergej i Branislav Trifunović, Marko Živić, Nataša Šolak i drugi…

Direktor Direkcije za urbanizam u Kruševcu Radmilo Nikolić, objasnio je novinarima da će se Trg glumaca, koji će obuhvatiti deo prostora kod Trga mladih, podeliti u tri segmenta – jedan će predstavljati park, drugi aplikacije na zgradi Kruševačkog pozorišta i treći segment bi, kako je rekao, predstavljale statue.

U gradskoj upravi smatraju da bi ovo mogla biti još jedna turistička atrakcija Kruševca, koja bi privukla turiste u taj grad.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply