Izgradnja stadiona „Magareće livade“ nije započeta, a Balkanijada se bliži – zašto se kasni sa izgradnjom?

Magarece livade - stadion kod bazena

KASNE RADOVI NA „MAGAREĆIM LIVADAMA„! – Kruševac je prihvatio da bude domaćin atletske Balkanijade za juniore 2. avgusta iako nema atletski stadion, dovoljno novca da ga izgradi u roku od samo četiri meseca, ni hotelske kapacitete za smeštaj oko 800 učesnika iz 15 zemalja. U Atletskom savezu Srbije razmatraju mogućnost da domaćinstvo dodele nekom drugom gradu.

Magarece livade - stadion kod bazena

Dva terena pored otvorenih bazena su raskopana jula prošle godine i trebalo je da budu završeni do kraja septembra, ali taj rok nije ispoštovan. Prema stanju u kojem se trenutno nalaze teško je očekivati da će na tom mestu za manje od četiri meseca nići atletski stadion sa kompletnom infrastrukturom.

– Domaćinstvo juniorske Balkanijade je ponuđeno Kruševcu pod uslovom da se stadion završi najkasnije do 1. jula ove godine. Ugovor između saveza i grada nije potpisan, jer čekamo da objekat bude završen, a organizacioni odbor nije formiran, jer je to formalnost. Šestogodišnje iskustvo u poslu kojim se bavim me je naučilo da uvek mora da postoji rezervno rešenje, pa tako i u ovom slučaju. Savkodnevno sam u kontaktu sa Balkanskom federacijom i postoji grad i država koji čekaju naše rešenje. – kaže Slobodan Branković, generalni sekretar Atletskog saveza Srbije.

Zbog čestog poziranja političara pored objekta čija izgradnja ide puževskim korakom Kruševljani su terene poznate kao „Jakšino igralište“ prekrstili u „Magareće livade“. Lokalnu vlast kašnjenje radova ne zabrinjava previše.

– Predračunska vrednost investicije je oko milion evra. Uz pomoć donatora smo dobili travu, dok su javna preduzeća izravnala zemljište i napravila tampon. Sportski centar će da uradi ogradu, a od kompanija „Minel Šreder“ i „Amiga“ dobili smo donaciju za rasvetu vrednu 16,9 miliona dinara. Prethodna vlast je za četiri reflektora na stadionu „Napretka“ platila 300.000 evra, a mi smo dobili šest profesionalnih reflektora. – objašnjava gradonačelnik Bratislav Gašić.

U lokalnoj vlasti se uzdaju u obećane donacije, pa bi veštačku travu za jedan od terena trebalo da donira Fudbalski savez Srbije, AS Srbije da uloži 300.000 evra za tartan stazu, bacališta i skakališta, dok je „svlačionice obećao sponzor FK Napredak“.

Potvrdu da će ove donacije biti realizovane dobili smo samo od Atletskog saveza i to pod uslovom da svi ostali objekti budu završeni. Da lokalni političari nisu potpuno svesni u kakav poduhvat su se upustili govori i činjenica da su bili silno iznenađeni kada su čuli da postavljanje bacališta sa zaštitnom mrežom košta oko 15.000 evra, jer to mora da uradi firma sa sertifikatom! Gde će biti tribine za gledaoce i lože za novinare za sada niko i ne pominje.

– Ono što nam je jedini problem je što nemamo dovoljno hotelskih kapaciteta. Moraćemo u tom delu da vidimo šta ćemo, kako bi obezbedili dovoljan broj ležajeva. – kažu u Gradskoj upravi, dok u Atletskom savezu Srbije smatraju da bi deo takmičara mogao da bude smeštan u domovima učenika, a službena lica u hotelima.

 

Na sajtu Balkanske atletske federacije, najavljeno je da ove godine, 02. avgusta, u Kruševcu treba da bude održan Balkanski šampionat za mlađe kategorije. Slična informacija je objavljena i u lokalnim medijima posle održavanja krosa RTS u Kruševcu i boravka čelnika Atletskog saveza Srbije u Kruševcu 26. oktobra prošle godine (http://krusevac.rs/sr_lat/ks-info/vesti/3811-obilazak-sportski-objekata.html).

Iako je, prilikom otpočinjanja radova, najavljeno da će sve biti završeno „do septembra“ (http://krusevac.rs/sr_lat/ks-info/vesti/3421-poceli-radovi-na-jaksinom-igralistu.html), to se nije desilo i vrlo je malo napretka u radovima na terenima iznad otvorenih bazena. U nekim ličnim kontaktima saznali smo da je ova „investicija“ već dobila podsmešljiv interni naziv „Magareće livade„. Verovatno zbog pristupa celoj stvari…

 

Tekst je preuzet sa 037Info.net portala

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply