SREDNjOVEKOVNO VENČANjE u Kruševcu, zavetovali se kao princ i princeza!

Kruševljani Uroš i Sanja Aksentijević i Jagodinci Ivan Miljković i Ivana Stević

SREDNjOVEKOVNO VENČANjE Zavetovali se kao princ i princeza – Srednjovekovno venčanje u staroj srpskoj prestonici. U Lazarici ljubav su „potvrdili“ Sanja i Uroš Aksentijević

 Kruševljani Uroš i Sanja Aksentijević i Jagodinci Ivan Miljković i Ivana Stević

Kruševljani Uroš i Sanja Aksentijević i Jagodinci Ivan Miljković i Ivana Stević

NIKADA ranije se nisu sreli, ali su se zajedno venčali pod krovom crkve Lazarice u Kruševcu! Kruševljani Sanja (27) i Uroš Aksentijević (27) i Jagodinci Ivana Stević (35) i Ivan Miljković (35) zavetovali su se pred Bogom da će zauvek biti zajedno i to na srednjovekovni način. Više stotina radoznalih turista pridružilo se vitezovima, vlasteli, velikašima sa kopljem i srpom, štitonošama i lepim princezama u povorci koja je u svemu bila verna venčanjima u drugoj polovini 14. veka.

Lepa Sanja Rangelov postala je Aksentijević već 2015, ali je sa suprugom Urošem želela da ljubav „potvrdi“ u crkvi osnivača Kruševca. Njihova šesnaestomesečna ćerkica Dunja je u srednjovekovnoj haljinici nestrpljivo čekala da njeni roditelji završe sa ceremonijom.

– Mala je još da bi shvatila šta se dešava, ali mislim da svi zajedno uživamo u ovom danu – pričaju za „Novosti“ Uroš i Sanja Aksentijević, koji su se zavoleli pre osam godina. – Nismo stigli da pripremimo crkveno venčanje pre dve godine, a kada smo videli koliko je bila lepa ceremonija na ovoj manifestacij prošle godine, nismo bili u dilemi.

Aksentijevići nam kažu da je divno makar na dan osetiti autentičan ambijent Lazarevog dvora. To misle i Ivana Stević i Ivan Miljković koji su iz Jagodine doputovali kako bi sklopili brak u srednjovekovnom duhu. Samo su najbliže obavestili o toj nameri.

– Naše građansko venčanje biće naredne nedelje u Jagodini, a odlučili smo se na crkveno ovde, jer je nam se dopao ceo koncept srednjovekovlja, a posebno što je venčanje u Lazarici – svedoči za „Novosti“ Ivana, dok Ivan dodaje i da su posebno oduševljeni kostimima i podrškom Turističke organizacije Kruševac. – Posle 15 godina zabavljanja, zaslužujemo ovako lepo venčanje.

* Kolo se povelo u Lazarevom gradu

Da stvarno bude lepo, potrudio se modelar Petar Miladinović iz Kukljina, koji godinama izrađuje replike istorijskih kostima. Nakon dizajniranja, celih mesec dana je šio svadbenu odeždu.

– Radio sam prema crtežima iz manastira, koristio sam svilu i brokat, koji u sebi ima vez, pa je već dovoljno bogat i svečan, a najveću pažnju poklonio sam ukrasima i ornamentima – simboli su srednjovekovne Srbije, dvoglavi orao i amblem kneza Lazara – otkriva za „Novosti“ majstor Petar Miladinović.

Jednako verno istorijskom periodu Lazareve Srbije bilo je i na desetine vitezove iz svadbene povorke, koja je mladence pratila od muzeja do kapija crkve. Tu se zastalo da bi se po tradiciji lukom i strelom gađala jabuka.

– Gađa se sa razdaljine od 18 metara, mi smo ovde bili da odmenimo mladoženje i obavili smo zadatak – poručuje nam Vladimir Marjanović, predvodnik Streličarskog kluba „Carska strela“.

Pogođena jabuka je bila poslednja prepreka pre čina venčanja, a pred bogomoljom je mladence dočekalo sveštenstvo Lazarice.

HOR, ZDRAVICA, KOLO

NA srednjovekovnom venčanju bilo je mesta i za devojački hor, tradicionalnu muziku, kolo i zdravicu. Po okončanom slavlju, došlo se do finala manifestacije „Srednjovekovni vikend u Lazarevom gradu“, dečjeg karnevala sa oko 400 učesnika.

– Odmah posle prošlogodišnjeg, prvog venčanja u srednjovekovnom stilu, znali smo da će interesovanje biti veliko, sada već možemo da kažemo da je reč o tradicionalnoj manifestaciji – kaže za „Novosti“ Suzana Milosavljević, direktorka TOK-a.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply