Spora overa potpisa za učešće na izborima jer u gradu postoji samo jedan javni notar!

U štabu DSS nezadovoljni zbog zastoja oko overe potpisa

IZBORI 2016. Manjak notara sapliće partije – Stranke muku muče da pronađu overače potpisa građana kako bi što pre predale liste kandidata za skupštinu. Velike gužve u 42 opštine kojE imaju samo po jednog javnog beležnika

 U štabu DSS nezadovoljni zbog zastoja oko overe potpisa

U štabu DSS nezadovoljni zbog zastoja oko overe potpisa

TRKA stranaka da što pre overe potpise za izbornu listu stvorila je haos u 42 grada i opštine koji imaju samo po jednog notara. Reč je o Vranju, Kruševcu, Kikindi, Šidu, Paraćinu, Pirotu, Inđiji, Gornjem Milanovcu, Vrnjačkoj Banji, Zaječaru, Prijepolju…, a ništa manji metež nije ni u sudovima.

Naši sagovornici iz partijskih tabora žale se da po nekoliko dana moraju da čekaju u redu na overača, kojih za ovaj ogromni posao uoči izbora – nema dovoljno! I ne samo to, nego i notari sa partijama rade tek posle 17 časova.

Do sada je overeno oko 90.000 potpisa građana koji su podržali neku od partijskih lista. Za overu 300 parafa, kako nam je rečeno u Javnobeležničkoj komori, jednom notaru je potrebno čak osam sati. Otuda i ne čudi što su u pomenutim gradovima stvoreni ti administrativni „čepovi“.

U SRS se žale da su, na primer, da bi overili dokumentaciju u Nišu, sudskog overača dobili tek prekjuče, tri dana od raspisavanja izbora.

– Zvali smo u petak, kada su raspisani izbori, tri opštinska suda u Beogradu i rekli su nam da u sedam opština nemaju slobodne overače za vikend, jer su ih već zakazali naprednjaci i socijalisti – kaže nam Miljan Damjanović iz SRS. – Notari su nam poručili da mogu da rade tek posle 17 časova, jer imaju redovne aktivnosti, za koje uzimaju mnogo veći novac nego za overu potpisa.

Sanda Rašković Ivić, lider DSS, kaže da njima i Dverima ne predstavlja problem prikupljanja potpisa, već overa:

– Do sada bismo već predali listu da nam notari po gradovima i opštinama masovno ne pomeraju overu potpisa i za dva do tri dana. Dobijemo jednog notara, koji za ceo dan, sve da ne ide u toalet, može da nam overi dvesta potpisa. A za vlast su svi bili dostupni u prva dva dana.

Sudski overači, ali i notari, međutim, poručuju da mora da se prođe određena procedura koja zahteva vreme i apeluju na strpljenje partija. Notari strankama overavaju potpise po redosledu pisanih zahteva koje su podneli, kaže za „Novosti“ predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović:

– Notari overavaju potpise za izborne liste van radnog vremena, posle 17 sati, i subotom i nedeljom, da ostali klijenti i naš redovan posao ne bi trpeli. Jedino u tim slučajevima zakon nam dozvoljava da iznesemo knjige overa iz kancelarije. Do sada nismo dobili nikakve primedbe, ali i stranke moraju da budu strpljive.

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu tvrde da niko ne čeka. Po rečima Dragane Mladenović, šefa overe, stranke same predlažu termine za overu i dobijaju ih. Referent overe u Vršcu Branko Karakaš, na primedbe DSS da su nekoliko dana čekali na overu, objašnjava da problem nije do suda:

– Prvo su išli kod notara, ali su jako malo potpisa uspeli da overe. Kad su se javili nama, odmah smo zakazali termin.

Isto su nam potvrdili i u Osnovnom sudu u Ubu, koji pokriva i Lajkovac.

 

U MIONICI V. D. STANjE

U UBU i Mionici su određeni vršioci dužnosti iz Valjeva i Obrenovca koji obavljaju notarske poslove. Po jednog notara imaju i Aranđelovac, Bačka Palanka, Savski venac, Senta, Požarevac, Negotin, Prokuplje, Vrbas… Stranke praktikuju da iz svih većih mesta u Srbiji overe određeni broj potpisa kako bi pokazali da u svakom delu države imaju svoje pristalice.

 

NAPLAĆUJU I PDV

OVERA potpisa u sudu košta 50 dinara i potrebno je da se prilože lične karte onih koji su dali potpis. Kod notara je cena 60 dinara, jer se naplaćuje i PDV, a potrebno je da se priloži i više dokumenata.

 

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:594680-Manjak-notara-saplice-partije

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply