Spasoje Ž. Milovanović postavljen za direktora drame Narodnog pozorišta u Beogradu

spasoje

Odlukom upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejana Savića od 1. februara 2013. godine, novi direktor Drame je dramaturg, kritičar i pesnik Spasoje Ž. Milovanović. Tu funkciju, na koju je došao  sa mesta dramaturga Kruševačkog pozorišta, obavljaće umesto dosadašnjeg direktora Drame Narodnog pozorišta Moline Udovički Fotez.

spasoje

Spasoje Ž. Milovanović rođen je 1971. godine u Kruševcu. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na istom Fakultetu odbranio je doktorsku disertaciju na temu: Vreme u srpskoj drami na početku 20. Veka (1900 – 1914). Autor je komada Poslednje stranice, Gde je nestao čovek, zvani Gil, Sofija Stavrić ili smrt, odnosno, umetnost preživljavanja, radio drame Golo zrno. Potpisuje i drame za decu Mačak u čizmama, Pinokio, Trnova ružica, Život kralja Kvazibasa, Tri debela nemca, Škola za manekene. Kao dramaturg je sarađivao na predstavama Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta u Užicu i BDP-a.

Autor je zbirki poezije Senka ljubavi i pesme poneke, Zemlja čuda ili Nemoj i četvrti put Petre, To sam hteo da kažem. Urednik je edicije Novi vek srpske drame izdavačke kuće ARTE iz Beograda. Stalni je pozorišni kritičar Trećeg program Radio Beograda i član Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa i Predsedništva Udruženja dramskih pisaca Srbije. Autor je monografija Vlastimir Đuza Stojiljković – pozorišne poslanice i Tomislav Toma Trifunović – život iz umetnosti, kao i teatrološke studije O dramskom stvaralaštvu dr Vojislava M. Jovanovića – Maramboa. Dobitnik je priznanja ‘Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije’ za izuzetan doprinos širenju kulture.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply