Smenjena dr Slobodanka Jotić, direktorica Opšte bolnice u Kruševcu, Bolnica ostavljena u najgorem stanju od njenog osnivanja!

Srđan Ilić: Zlatibor Lončar

Posle kontrole stanja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji smenjeno je 11 direktora bolnica, izmedju ostalih i direktorica Opšte bolnice u Kruševcu, dr Slobodanka Jotić. Opšte mišljenje pacijenata i SVIH zaposlenih je da je Bolnica Kruševac i najgorem stanju, u svakom pogledu, od materijalnog i infrastruktornog, pa do kadrovskog i specijalističkog, sa poremećenim međuljudskim odnosima na svakom nivou, od svog osnivanja do danas. A možda je to tako zbog toga što je direktorica prihvatila mesto direktora samo zbog sebičluka i ličnog interesa, svoje veće direktorske plate, a zato što su drugi ljudi, političari, vodili samo kadrovsku politiku zapošljavanja, i ništa drugo osim toga! Direktori jedanaest bolnica smenjeni su nakon što su timovi najeminentnijih profesora i lekara koje Srbija ima, koje je imenovalo Ministarstvo zdravlja, dostavili ovom Ministarstvu prve izveštaje o stanju u zdravstvenim ustanovama.

Srđan Ilić: Zlatibor Lončar

Foto: Srđan Ilić / Zlatibor Lončar

 

Izveštaji se odnose na kontrolu vođenja dokumentacije, higijene, odnosa prema pacijentima, stručnog rada i opremljenosti ustanova, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na osnovu izveštaja ministar zdravlja doneo je odluku o imenovanju novih rukovodioca u opštim bolnicama u Aranđelovcu, Majdanpeku, Boru, Gornjem Milanovcu, Negotinu, Kruševcu, Priboju, Vranju, Prijepolčju, zatim u domu zdravlja u Negotinu i Očnoj klinici kliničkog centra Niš.

U pojedinim bolnicama, odnosno njihovom rukovodstvu, dat je rok od dve nedelje da isprave uočene nedostatke.

„Kadrovske promene su samo prvi korak u rešavanju situacije koju smo zatekli. Timovi nastavljaju svoj rad sve dok se sve bolnice ne uvedu u sistem, koji podrazumeva poštovanje svih zdravstvenih pravila i protokola“, istakao je Lončar u pisanoj izjavi.

Ministar do kraja nedelje očekuje izveštaje o stanjima u domovima zdravlja i kliničkim centrima.

Stručni timovi koji kontrolišu stanje u bolnicama širom Srbije, oformljeni su na inicijativu ministra zdravlja Zlatibora Lončara nakon što je osmogodišnji dečak iz Loznice preminuo od komplikacija koje su usledile nakon što je polomio ruku, a za šta je eksterna komisija utvrdila da je bila greška lekara.

Nakon što je smenjena direktorka bolnice u Loznici, ministar je najavio da će u narednom periodu biti preduzete mere sa ciljem da se spreči prikrivanje lekarskih grešaka.

Izvor: B92

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply