Politika i direktori – Smene Kulića i Katančevića nezakonite ili ne, ko je u pravu?

Dr Vojkan Kulić, Dr Branislav Katančević

Posle izbacivanja PZP iz vlasti, promene u odborničkim grupama i na čelu JP. Direktor Specijalne bolnice i lider DS – PzP kaže da nikakav papir o smeni nije dobio

 Dr Vojkan Kulić, Dr Branislav Katančević

Posle potpisivanja koalicionog sporazuma bez Pokreta za promene dr Branislava Katančevića (SNS, SPS, JS i DSS) dele se rukovodeća mesta u gradskim preduzećima, Skupštini i raznim upravnim odborima koja su po koalicionom dogovoru pripadala PzP. Takav scenario se i očekivao, ali ne i ekspresna smena dr Katančevića sa mesta direktora Specijalne bolnice Ribarska banja, za koju on, kao ni dr Vojislav Kulić, direktor Zdravstevnog centra, još nisu dobili zvanična obaveštenja.

Vlast tvrdi da smena ovih direktora, umesto kojih, kako su “Novosti” objavile, dolazi dr Dušan Šokorac (Specijalne bolnica) i dr Slobodanka Jotić (ZC), nema nikakve veze sa poslednjim političkim previranjima u koaliciji na vlasti. Vladimir Tasić, predsednik Gradskog obora SPS, rekao je da je nezvanično čuo za ove smene.

– Tim direktorima nezakonito teče treći mandat, a u poslednje dve nedelje u Kruševcu su boravili i državni sekretari koji su poneli neke utiske – rekao je Tasić.

Gradonačelnik Bratislav Gašić je decidan u tvrdnji da smenu Katančevića ne treba dovoditi u vezu sa prisajedinjenjem DS, čime je, kako kaže, PzP prešao u opoziciju. SNS je kasno popodne saopštio da je prema njihovim saznanjima u prethodna dva dana rezrešeni direktor “pokušao da vrši pritisak na radnike da potpišu peticiju za njega”. S druge strane dr Katančević za “Novosti” kaže da informaciju o smeni nije dobio.

– Zvaničnu potvrdu nemam, tako da zasada neće biti konferencije za novinare. Ukoliko ima smene, onda stvarno imamo problem sa demokratijom u ovoj zemlji.

Dr Vojkan Kulić kaže, za “Novosti”, da je na konkursu od 28. februara 2012. godine pobedio kao jedini kandidat, te da njegova funkcija nije po postavljenju, nego po konkursu.

– Teoretski, mandat bi trebalo da traje četiri godine osim ukoliko ne dođe do razdvajanja ZC na čemu trenutno radimo – odgovara, za “Novosti”, dr Kulić. – Ja nisam smenjen. Direktorima može da prestane funkcija po raznim osnovama, ukoliko počine neko krivično delo, umru ili sami podnesu ostavku. To ovde nije slučaj.

Pored ove dve promene koje još nisu ozvaničene, izvesno je da je Živan Nikolić (SPS) novi predsednik Skupštine umesto Dejana Srdića, direktor RTK, najverovatnije će biti Đorđe Kovačević (SNS) umesto Ivana Vasiljevića, dok će Boban Kostić iz PzP ostati direktor JKP. Vesna Kaplarević (JS), bivša predsednica Fonda za talente, pominje se kao zamena za Suzanu Antić na mestu direktora KPZ.

Izvor “Novosti” nezvanično navodi da je bilo pokušaja urgencije ne bi li se neka direktorska mesta zadržala, kao, na primer, u JP “Aerodrom”. Direktori TO, Centra za OSI i Centra za stručno usavršavanje, takođe se biraju iz partija na vlasti.

 

PROMENE KOD 
DS I PZP
DOK je broj odbornika vladajućih partija (zasada) SNS(19), SPS-JS (14) i DSS (6) i opozicioni URS (2), kod “ostalih” nije tako. “Zajedno za Srbiju” je dobila odborničku grupu bivših demokrata (Miodrag Đidić, Goran Kradić, Tatjana Simović, Saša Stefanović, Veroljub Marić, Vesna Vesković), tako da DS više nema 12 odbornika. PzP, prema nezvanisčnim saznanjima, neće imati više 17, budući da ima raspoloženih za prelazak u SNS (6), JS (2)…

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply