Školska godina u Rasinskom okrugu započeta sa štrajkom u 38 škola, zahtevaju se platni razredi i poštovanje dogovorenog!

Unija sindikata prosvetnih radnika u Kruševcu zahteva hitan nastavak pregovora i stupanja na snagu pravednih platnih razreda

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika, zaposleni u 38 osnovnih i srednjih škola u Rasinskom okrugu su u štrajku, dok je u samom Kruševcu u štrajku 24 škole. Razlog skraćenih časova na 30 minuta ili izlaska prosvetara sa nastave 15 minuta pre oglašavanja školskog zvona za kraj časa je “zahtev za hitnim nastavkom pregovora i stupanja na snagu pravednih platnih razreda, koji treba da poprave položaj zaposlenih u obrazovanju”.

– Vlada je mnogo štošta sa nama dogovorila, potpisala, obećala, sve to i dalje nije realizovano – navodi Branimir Šoškić, član Izvršnog odbora USPRS u Kruševcu. – Sada saznajemo da su platne razrede odložili za jul naredne godine. To je verovatno još jedno novo odlaganje. Prosvetni radnici koji su puno toga istrpeli da bi došli do dogovora sa Vladom, sada uopšte ne bivaju ni pozivani, ni konsultatovani oko svog položaja.

Šoškić, koji se sa kolegama iz kruševačkog Izvršnog odbora USPRS obratio novinarima ispred Školske uprave napominje i da se nadaju da će Ministarstvo prosvete posle nekoliko meseci promeniti odnos prema sindikatu, kako bi se otvorio socijalni dijalog.

– Među prioritetima Unije je i rešavanje pitanja statusa kolega koji zbog zabranje zapošljavanja već godinama ne dobijaju ugovor, a prosveta bez njih ne bi ni mogla da funkcioniše i to su sve realna radna mesta – iznosi Šoškić. – Na nivou Srbije, imamo više od 30.000 ljudi koji su svakog avgusta u strahu i koji ne mogu da planirjau svoju budućnost. Ministar govori da se zalaže za omogućavanje zapošljavanja, ali to je govorio i prošle godine. Na žalost, čini mi se da je to i dalje stvar manipulacije.

VIŠKOVI

NA teritoriji Rasinskog okruga, 168 lica se nalazi na listi tehnoških viškova, a među kojima je 30 lica potpuno izgubilo normu. Na raspolaganju im je 754 slobodna radna mesta i trenutno se, prema navodima iz IO USPRS radi na njihovom zbrinjavanju.

– Procedura prezumanja radnika je definisana kroz nekoliko pravnih akata – iznosi Predrag Gašić član IO Unije i član radne podgrupe za praćenje angažovanja zaposlenih u Školskoj upravi u Kruševcu. – Na zbrinjavanju radi centralna radna grupa i 18 podgrupa na teritoriji Srbije. Prvi krug preuzimanja je počeo 26. avgusta, a sva nerešena pitanja posle prvog kruga, naći će se na radnoj podgrupi, koja će početi sa radom u utorak.

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:815777-U-strajku-prosvetari-u-38-skola

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply