Skočile cene proizvoda na kruševačkim pijacama

paprike

Godina kiša, grada, poplava, bolesti na biljkama i pojačanog tretmana sredstvima za zaštitu bilja, uslovili su i povećanje cena proizvoda na zelenim pijacama. Prodavci kažu da je cena realna, a kupci kupuju koliko mogu – uglavnom znatno manje nego ranijih godina.

 

paprike

 

Nekada smo kupovali na đžakove, a danas koliko da stane u veći ceger. Godina nije dobra ni za prodavce ni za kupce. Prvi su nezadovoljni prodajom, ali cene ne mogu da spuste. Kiše, poplave, umanjile su proizvodnju, a i broj tretmana zaštite je višestruko povećan. To su stvarni razlozi za ovakvu situaciju.

 

Paprika za ajvar košta od 80 do 100 dinara, a paradajz od početka sezone drži cenu od 100 do 120 dinara, koliko je i sad. Kornišoni su 100 dinara, karfiol 80.

Prodavci cene pravdaju lošom godinom, a kupci pazare  koliko mogu. Sve više ljudi kupuje minimalne količine robe, samo za osnovne potrebe. Oni koji još uvek nisu kupili papriku ili paradajz, nadajući se pojeftinjenju, po rečima prodavaca, nemaju razloga za čekanje. Cene će ostati na ovom nivou, najverovatnije, do kraja sezone.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply