SKANDAL: Noleta u finalu Dejvis kupa gledala direktorska deca umesto najbolji učenici kruševačkih škola

Inicijativa gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića da odvede 280 najboljih đaka i 30 članova uderuženja sa posebnim potrebama na finale Dejvis kupa u Beogradu završena je pravim skandalom: direktori škola umesto najboljih đaka poslali su decu svojih prijatelja i kolega, pa čak i svoju decu!

Gradonačelnik Bratislav Gašić ispratio učenike na put u Beograd

– Ovo je sramota! Moj sin je odličan učenik i vrstan sportista. Školi je doneo desetine medalja, a sada su ga zaobišli. Išao je sin direktorke koji nije u stanju da preskoči kozlić i sin gradskog odbornika Gorana Radomirovića koji je odličan đak, ali i u njegovom odeljenju ima boljih učenika – ogorčena je majka šestaka koji ide u Osnovnu školu „Vuk Karadžić“.

Snežana Stefanović Milanović, direktorka Osnovne škole „Jovan Popović“, u Beograd je poslala ćerku i decu nekolicine svojih kolega.

– Bilo je jako teško od 830 đaka, među kojima ima puno dobre dece, izabrati desetoro najboljih. Neki nisu bili zainteresovani da idu. Na kraju smo se odlučili za učenike šestog, sedmog i osmog razreda. Među njima je bila i moja ćerka. Mirne savesti sam se saglasila s tim predlogom jer je zaista zaslužila kao i deca naših nastavnika koji su među najboljima. Nisam zloupotrebila položaj – objašnjava Snežana Stefanović Milanović.

Gradonačelnik Kruševca koji je u odlazak dece na finale Dejvis kupa uložio više od 300.000 dinara svog novca je veoma razočaran.

– Obavešten sam od strane mnogih roditelja da moja želja, sa kojom su se saglasili i direktori, o odlasku deset najboljih učenika iz svake škole na finale Dejvis kupa Srbija – Češka nije ispoštovana. Na spisku su se našla i deca direktora, nastavnika, prijatelja i slično, što znači da je zloupotrebljen moj najiskreniji motiv da nagradim najbolje đake. Ovo bih mogao da prihvatim samo u jednom slučaju, da su njihova deca zaista najbolji učenici, ali pošto to očigledno nije bio slučaj, izražavam veliko žaljenje. To iskustvo nas opominje da ukoliko organizujemo slične akcije u narednom periodu izvršimo i maksimalnu kontrolu i proveru ispunjenja uslova koje smo postavili – rekao je Gašić.

 

Reagovanje

Milan je zaslužio da vidi Noleta
Tačno je da su roditelji Milana Radomirovića, učenika koji je putovao iz Kruševca na finale Dejvis kupa u Beograd, zajedno sa još 300 dece, Aleksandra, direktorka osnovne škole i Goran Radomirović, gradski odbornik. Milan je đak šestog razreda, osnovne škole u kojoj njegova majka nije direktor. Od prvog razreda do danas uvek je bio odličan, sa svim peticama. Poneo je prestižnu titulu Svetosavskog đaka u četvrtom i u petom razredu. Prošle godine je osvojio prvo mesto na opštinskom i okružnom takmičenju iz biologije i treće mesto na opštinskom iz istorije.
Iskrena želja gradonačelnika Bratislava Gašića je samo pola posla. Da se on sa direktorima osnovnih škola dogovorio o kriterijumima koji definišu najboljeg učenika, imali bismo jasnu sliku. Tada bi N.N, „ogorčena majka đaka iz šestog razreda“ u tom slučaju bila spokojna, jer bi znala koliko nije u pravu. Gradonačelnik takođe.
Mi nismo tražili da Milan ide na Dejvis kup. Njega je predložio direktor škole zbog rezultata koje postiže u nastavi, a ne zbog javnih funkcija koje njegovi roditelji u ovom trenutku obavljaju.
U nadi da će konačno u ovoj zemlji početi da važe jasno definisana pravila i kriterijumi, a ne nečija slobodna ili paušalna procena koliko god (ne)dobronamerna bila, sve aktere ove priče od srca pozdravljamo, a za fer takmičenje bilo koje vrste mi smo uvek spremni.
Aleksandra i Goran Radomirović

 

Nije bilo pritisaka iz SNS

– Jedan od roditelja se raspitivao kod naših nastavnika fizičkog koja deca idu za Beograd. Bio je nezadovoljan jer njegovo dete nije otišlo. Kasnije sam saznala da je taj otac član SNS. Valjda je neko očekivao da ćemo decu birati prema partijskoj pripadnosti roditelja – kaže direktorka OŠ „Jovan Popović“ Snežana Stefanović Milanović i dodaje da pritisaka iz te partije nije bilo.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply