Sivi dom u Kruševcu više nije siv: Proizvodi se hrana, imaju glumačku sekciju i fudbalski klub, bave se i proizvodnjim i prodajom cveća

ORGANSKA HRANA, FUDBALSKI TIM I GLUMAČKA SEKCIJA „Sivi dom“ više nije sivpopravni dom u kruševcuFoto: RAS Srbija

Humanitarne akcije, predstave za stare, gajenje cveća, ali i organske hrane samo su deo onoga što štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu rade kako bi se po isteku kazne resocijalizovali i izbegli da ponovo upadnu u vode “s one strane zakona”.

Vaspitno-popravni dom u Kruševcu ove godine navršiće tačno 71 godinu postojanja, a kroz njega je od osnivanja prošlo mnogo dece. Poslednjih pet godina, ova institucija nalazila se u velikoj tranziciji, osnovane su glumačke sekcije, predstave za javnost. Deca koja su u Domu završila zbog činjenja različitih krivičnih dela zaposlena su na različitim poslovima, kako bi kada izađu na slobodu živela normalnim i srećnim životom. Uspeh rada sa mladim ljudima ogleda se u tome da je u proteklih pet godina recidiv mladih pao sa 70 na 30 odsto, što se nikada u istoriji nije dogodilo.

Foto: RAS / RAS Srbija

– Kao srednjoškolac, odrastao sam u Kruševcu u periodu kada se snimala čuvena serija “Sivi dom”, o životu mladih ljudi u Vaspitno-popravnom domu, koji su u jednom periodu svog života počinili strašne stvari. Nešto kasnije, kao inspektor kriminalističke policije službeno sam dolazio u tu ustanovu i radio sa kolegama i tim mladim ljudima. Krajem 2012. godine postavljen sam na mesto upravnika ove institucije. Međutim, kada sam došao, zatekao sam razočaravajuć pristup – priča za “Blic” upravnik ove institucije, Ivan Mijailović.

Ivan Mijailović Foto: RAS Srbija
Ivan Mijailović

Kako kaže, pet godina, koliko je na čelu ove institucije, uprava Vaspitno-popravnog doma renovirala je gotovo čitavu zgradu i sve oko nje, ali i krenula u ozbiljan posao kako bi se deca vratila na pravi put.

Foto: RAS / RAS Srbija

– Ono što je jako bitno jeste to što radimo sa lokalnom samoupravom. Pružamo im podršku, te mi im često izlazimo u susret kada treba da se nešto okreči, sredi. Naša deca su u stalnom kontaktu sa njima, te više nemaju problema da se zaposle pri izlasku iz Doma. Deca se više ne plaše da im priđu, a ni sa njihove strane ne postoji bojazan od te dece. Ono što je najbitnije jeste to što deca moraju da završe školu dok su na izdržavanju kazne – objašnjava Mijailović.

Prema njegovim rečima, Vaspitno-popravni dom ima i svoju proizvodnju.

– Mi ništa ne kupujemo, štićenici se hrane od toga što sami proizvedu. Proizvode organsku hranu. Pored toga, obučavaju se za zanimanja koja su u deficitu u Srbiji – na primer, sertifikovan varilac. Deca sa tim zvanjem kada izađu na slobodu mogu da zarađuju i preko 1.000 evra mesečno. Takođe, prošle godine počeli smo da proizvodimo cveće. To je projekat kojim je Ministarstvo pravde finansiralo plastenik na 1.000 kvadrata, gde proizvodimo najkvalitetnije cveće. To je, takođe, po izlasku na slobodu dobro plaćen i profitabilan posao – dodaje naš sagovornik.

Foto: RAS / RAS Srbija

Pored škole, za mlade osuđenike organizovane su i kulturne i sportske aktivnosti.

– Formirali smo fudbalski klub, tako da sada igraju u gradskoj ligi. Međutim, da bi bili igrači, moraju da budu dobri đaci, da prave odlične rezultate. Imaju glumačke sekcije, predstave za javnost. Bave se i humanitarnim radom – kaže naš sagovornik.

Radionice za štićenike

U Vaspitno-popravnom zavodu u Kruševcu borave deca uzrasta od 14 do 23 godine koja su kažnjena zbog različitih krivičnih dela – najviše je onih koji su počinili teške krađe, razbojništva, ali ima i onih koji služe kaznu zbog počinjenog ubistva.

Foto: RAS / RAS Srbija

– Uveli smo nove radionice na kojima deca razgovaraju međusobno o problemima koji su ih doveli do toga da čine krivična dela – da li je stres, alkoholizam, korišćenje opojnih sredstava – kaže Mijailović.

Izvor: Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply