Sine budi čovek – knjiga Veselina Šljivančanina

sljivancanin

U prepunoj Beloj sali Kulturnog centra Kruševac promovisane su knjige pukovnika u penziji Veselina Šljivančanina „Sine budi čovek“ i „Branio sam istinu“, a osim autora govorili su književni kritičar Petar Arbutina i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Slobodan Panov.

sljivancanin

„Bio sam oficir JNA, moja otadžbina 1991. zvala se Jugoslavija, moj grad bio je i Vukovar i moj zadatak je bio da deblokiram kasarnu i grad od paravojnih jedinica i oslobodim zarobljene vojnike u čemu, osim četvorice ranjenih, nažalost nisam uspeo. To je Istina o kojoj sam pisao u knjizi „Sine budi čovek“, a koja je nastala pre mog hapšenja i odvođenja u Hag. Knjiga „Branio sam istinu“ je rezultat mog boravka u Hagu – rekao je na promociji ovih knjiga, autor, pukovnik u penziji i kako sam kaže sasvim običan čovek Veselin Šljivančanin koji je odlukom Haškog tribunala bio osuđen na 10 godina zatvora, a nakon „odsluženja“ dve trećine kazne oslobođen je u julu 2011-e.

Da li su čojstvo i junaštvo recidiv prašnjave prošlosti ili nešto što nas iz tamnina tradicije obavezuje u odnosu prema sadašnjosti i budućnosti – odgovornost i obaveza koja prevazilazi sve aktuelne političke, ideološke i nacionalne predznake? Gde čovek postaje deo gomile i gde prestaje njegovo postojanje u savesti i istini? Ova pitanja su osnova memoarskih zapisa Veselina Šljivančanina, oficira JNA i borca koga formira svest o dužnosti i obavezi prema precima i odgovornosti prema potomcima.

Teške međunacionalne sukobe u Vukovaru svako tumači na sebi svojstven način, kao pobedu ili kao poraz. Grad dovoljno daleko od Beograda i Zagreba da ne ugrožava bezbednost „dvorova“, a sasvim blizu „vratima paklenim“ i krajnjoj eskalaciji međunacionalnog zla i sukoba. Vukovar je ponor u koji su se, kao u bezdan, survavale sudbine, istine, politike, vojske, ljudi… Možda je istina najviše u rečima Ive Andrića da „u ratovima nema pobednika i pobeđenih već samo jedno poraženo čovečanstvo“. Iz takvog tragičnog iskustva, ali i iz perspektive hrabrog i odgovornog oficira, Veselin Šljivančanin sagledava propast jednog grada i zemlje, ne zaboravljajući nijednog trenutka očeve reči – zakletvu: „Sine, budi čovek.“

Ova knjiga nije samo ratna memoaristika iako je prepuna manje ili više poznatih činjenica i epizoda iz novije istorije. Ona je pre svega svedočanstvo o nama, o hrabrosti i odgovornosti, pravdi i sudbini čoveka pojedinca u istorijskim i političkim vrtlozima.

„Ponosno i hrabro gledam svakome u oči, i sve što sam zapisao je tačno i istinito! Bez uvrede i ponižavanja bilo koga! Nisam pisac, ali sam želeo da prenesem moju sudbinu i ono što sam doživeo.

„Istinu, dodaje Šljivančanin, ne može pobediti niko pa ma kako kasno ona izađe na videlo“.

O lajt motivu njegovih knjiga – ISTINI- na promociji su govorili književni kritičar Petar Arbutina podsećajući da „živimo u vremenu kada istina nije valuta koja se može razmeniti za nešto materijalno i profesor beogradskog Pravnog fakulteta dr Slobodan Panov koji je naveo niz primera lažnog morala i takozvane humanosti međunarodne zajednice koja je 1999. bacila na Srbiju na hiljade bombi sa osiromašenim uranijumom čije će se dejstvo odraziti na narednih 60 generacija.

Veselin Šljivančanin je 2007-e za, kako stoji u obrazloženju prvostepene odluke Haškog suda, „pomaganje i podržavanje mučenja hrvatskih zarobljenika“ osuđen na 5 godina zatvora. Drugostepeno veće je 2009-e kaznu povećalo na 17 godina da bi mu, dve godine kasnije ista bila smanjena na 10 godina. Oslobođen je 7. jula 2011-e, nakon odsluženja dve trećine kazne, kada se i vratio u Srbiju.

Širi izveštaj sa promocije i intervju sa Veselinom Šljivančaninom, Televizija Kruševac će emitovati u 21 sat.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply